June 17, 2008

My Dream (1)

I have a lot of dreams!

Dari standard 3 until now, i have a lot of wishlist...everything comes to my mind..i wrote it down..dari sekcil2 brg mcm pencil shaker tu smpi la brg besar mcm baju yg cantik, handphone sendiri dan sehebat2 nk gi disneyland.. hahaha~

Tp apa yg memeranjatkan sy...day by day..setiap impian zaman kanak2 saya tu hampir 80% tercapai...tp setiap kali sy makin besar...impian/wishlist tu sentiasa bertambah...atau berubah.

Masa sy sekolah rendah, sy ada lebih 30 wishlist...pastu it reduce skit2...tp makin naik tgkatan 5, wishlist sy bertambah 20 brg/events/places to go.

Masa darjah 3, sy ni jenis cepat terpengaruh dgn tv..and parents sy pn bkn org senang yg dpt provide everythng yg kanak2 nak. Tp sy tetap percaya suatu hari nnt sy akan dpt. Antara brg2 yg sy nak ialah barbie doll.. (ni plg kelakar bila ingt balik tp inilah yg sy nk sbb ms kecik tak dpt..), basikal, chess game, dpt lompat kelas ke darjah 4..dan byk lagi..

cuma bnda yg mhal2 cm basikal tu, mmg tak kan dpt kecuali sy score dlm exam top 5 dlm kelas, baru parents akan belikan apa sy nk..tp..mslh nya sy kena pilih satu je dr wishlist sy yg byk2 tu. So setiap apa yg sy nk, sy kena struggle..tak kisah la dpt top 5 ke, top in sport, menang pertandingan apa2 lah...

masa tu..percaya atau tak sy suka sgt aerospace.. sbb? sy suka sgt dgn comic sailormoon..dlm kepala ada sikit kepercayaan karut bahawa sailormoon tu wujud kt bulan (huhu.....) sampaikan setiap action dia dlm watak comic tu sy trfollow...punya la obses.. Tp effectnya ialah..saya rajin sgt pegi library tiap kali balik dr sek rendah (blh pg) sementara tunggu nk pegi sekolah agama (blh ptg). Buat apa? sy gi study psal angkasa..huhu....mcm tak percaya kn.. suma buku psal angkasa lpas sy pinjam... Smpi satu tahap sy sgt berminat smpi photostate suma info dr buku yg sy pinjam mana yg sy tertarik, beli buku satu set psal angkasa lepas, gunting keratan akhbar yg ada psal bulan bintang planet, majalah2 suma ada! bila dh byk sgt article..sy tak tau nk wat apa..sy pn cadang buat buku scrap n tampal suma article kt situ.

Tp lama kelamaan...bila sy masuk darjah 6, baru saya tau...sbnrnya takda satu ayat pn dlm buku2 tu kata ada makhluk nama 'sailormoon' wujud kt bulan tu... cuma nama2 watak dlm comic tu suma ada.. Apapun, sy sgt seronok sbb sy dpt tau byk bnda..ingt nk jd astronout bila besar nnt... (tp cita2 ni tak berani ckp kt parents...sbb diorng kata sy kuat berangan..lgpun takda course kt universiti yg offer subject tu..huhu...) Tp sy tak caya, sbb sy baca kt jepun ada course tu..kena blaja btul2 pastu leh amik course astronout kt Jepun pastu keja dgn NASA (bila pk balik mmg gila pn cita2 ni..haha). Bila smakin meningkat di tgkatan 3, sy rasa...impian tu mcm susah nk dpt...rupanya bkn senang nk gi Jepun tu..lgpun...masa tu sy tak tau pn NASA tu SGT HEBAT..sy cuma ingt ia sebuah organisasi yg hire org2 yg nk gi space. hehehe. Tp pastu sy ttap percya klau result sy ok, dpt bekerja under aerospace malaysia pn ok gk. Jd sy stil struggle tuk score.

Ada cita2 lain yg agak logic sbnrnya utk letak dlm document sekolah just untuk nmpk logic, mcm software engineer, interior designer, dgn lecturer. Tp lepas sy score dlm PMR, rupanya skali lg sy rasa cm impian tu makin kurang...sbb? sbb fizik sgt susah~~!!! Nk jd astronout kena terer fizik, and skit kimia + biologi. Bila dpt mrsm, sy rasa wah..cm dh ok sbb sy tau dak lepasan mrsm ada peluang cerah utk pegi mana2 uni pilihan yg best. Tp rupanya impian sy tu cuma impian...sbb? Fizik n kimia sy agak kurang memberangsangkan.. Cuma dpt B. Jd akhirnya sy decide sy nk amik Software Engineering, nk jd interior designer tp kt mrsm tu subjek art kena blajar sendiri, bila kurang support dr cikgu n parents, xdpt la nk truskan niat tu..nama pn budak kecik..kena la dgr ckp org dewasa..hehe..

So nk jdkan citer, parents sy nk sy jd cikgu je..tp sy tak nak..diorng suh sy tunggu matriks atau university awam...tp sy tak nak gk sbb sy nk msuk MMU or USM or UIA. Masa tu sy tak tau pn kewujudan UTP tu..huhu... Jd dlm senyap2 (parents tak tau...diorng nk sy gi matriks je) sy mnta tlg kaunselor sy tlg apply kan utk uni2 tu.. Pd mulanya kaunselor sy pn tak yakin sy dpt MMU/USM/UIA tu sbb result trial sy agak kurang baik..cuma 5A je..tp sy ckp kt dia sy leh cuba score utk SPM.. Sy tau bnda2 ni sbb sy trbaca article MMU kt bilik kaunselor tu..tp kaunselor galakan sy gi matrik je.. Last2 sy try amik application form sendiri dr website...then siapkn suma..bagi pd kaunselor..

Memandangkan sy anak sulong..parents sy tak tau sgt psal nk apply uni ni. sbb tu diorng hrapkan kaunselor utk tlg carikan tmpat utk matriks sbb nmpk mcm senang nk dpt. Lpas SPM, sementara tunggu result tu, sy dpt offer dr UTP. Masa tu sy tak tau UTP tu apa..tak penah dgr pn psal Universiti Teknologi PETRONAS tu. tp sbb ada perkataan petronas..rasa cm best. Tambahan pulak time tu result spm lum kuar..offer dr tmpt len pn tak dpt. Jd takut gk klau tolak offer ni, kang tak dpt tmpat len lak. Jd pn beli peta (serius ktorng beli peta!) sbb tak tau duk ceruk mana la UTP ni..rupanya kt Perak.. Tgk course dia takda pn Software Engineering..yg ada cuma IT. Sy ckp kt mak nk tunggu panggilan len..tp parents kata suh cuba dulu yg ni. Jd sy gi la interview...first interview kt MARA. 2nd interview dgn exec UTP. Ktorng cuma ada 2 kali interview je..tp skrg UTP ada 3 kali interview session baru dpt masuk...

Lepas tnya2...sy dpt tau ada subjek Software Engineering tu dlm program IT tu..em..okla... Wlaupun dlm hati msih rasa nk MMU jugak.. Nk pendek kan citer...sy dpt msuk UTP.. lepas 4 bulan..bulan ke-4 sy dpt offer dr kolej matrikulasi melaka. bln ke-5 tu dpt offer MMU utk course software engineering or business mnagement!!! Dlm excited nya sy ckp kt mak nk pegi..tp selepas beberapa perbincangan yg agak kritikal...serta penapisan advantage n disadvantage yg sgt teliti..mereka tak setuju. Akhirnya..belajar la sy di UTP tu.. Untuk sem pertama, sy dgr diorng ada offer klau result baik akan dpt gi overseas. Jd sy study btul2 utk score 3.00 ++. Tp sama gk..lepas dpt result, parents tak benarkan sy pegi atas sebab2 yg agak munasabah..

Pd semester berikutnya..sy dgr klau result ok sy leh tukar dr biasiswa MARA ke biasiswa PETRONAS. (masa tu sy under MARA lg). Jd sekali lg sy struggle tuk lepas pointer 3.00 ++. Tp lepas dh score elok2, sy dh amik form suma...skali lg parents sy kata tak payah sbb procedure nya SGT byk dan takut tak dpt nk bayar balik nnt. MARA nye pinjaman bersyarat adalah sbyk RM 70 ribu. monthly kami dpt rm341.70. tu termasuk bayaran bilik yg kami kena byr sendri. Yuran semester mara bayar pd UTP. Tp klau petronas, student diorng dpt RM500 bulat tanpa kena byr apa2. Duit bilik n yuran suma ditanggung PETRONAS. diorng sgt kaya n tgl study jek. Tp btul jugak, bila dh grad nnt kena bayar balik byk...klau dpt score 3.75 above blh la dpt biasiswa, klau tak, kena byk beberapa percent. Setelah setahun di UTP, sy dpt rasakan environment nya sgt pelik n sungguh sukar... SANGAT mencabar dan SANGAT tertekan. Jd untuk score CGPA above 3.75 dgn kemampuan diri ni....confidence level cuma 70% je. Dan ia semakin berkurang dari semester ke semester... So akhirnya sy tetap dgn MARA.

Cmtu la every semester, sy aim untuk score utk dptkan sesuatu. Plg biasa sy aim nk beat pointer kwn2 yg rapat dgn sy..klau sy dpt beat dia utk beberapa sem, sy try cari org lain lak tuk kalah kan pointer dia.. Tp org tu tak tau pun... (^_^). But apa yg plg mencabar hidup di UTP bg sy ada social life nya yg agak tertekan..hard to tell unless u feel it. Tp stil ada byk manis nya.. =)

Sem terakhir di UTP. Final Year Project btul2 buat sy migrain teruk...everyday...smpi mmg tak leh nk bgn gi kelas... Tp takda yg faham...maybe ingt pening biasa je. Smpi sy pk nk drop je sem tu. takpun drop final year project. SANGAT horror okay...! Tp seb baik ada semangat yg sentiasa ada dgn sy, especially parents sy. Another person tu ada gk...tp cara dia not directly helpful....sy kna pk lama baru rasa apa dia kata tu membantu...but stil..he always there for me..hard times or sweet time.. =) So akhirnya sy score A utk Final Year Project...utk dpt A ni SANGAT susah terutama dgn lecturer/supervisor yg sgt teliti+cerewet+strict+not really friendly. Tp sy aim nk score A sbb sy nk tunjuk kt dia sy leh buat..sbb dia asik kata sy ni tak memenuhi kehendak dia je...langsung tak appreciate apa sy buat...pastu asik kata sy tak layak nk jd student dia..pastu kata sy byk alasan... Perg..sy mmg tak leh tahan org ckp cmtu bila mmg sy struggle utk project dia tu. Lagi2 bila sy dh buat yg terbaik..tetiba masa present system break down sbb tak compatible dgn computer lab, pastu dia leh kata sy sbnrnya tak berusaha n cipta alasan..!

Sy ckp kt dia sblm final exam n 2 minggu sblm presentation. "I promise u i'll do my best for this project and i'll make sure u dont have any reason for NOT give me A for my final year project. In 2 weeks, I'll show u the result just like u want".

Then, he smiles, "Give ur best shot..I'll give u A if I feel like u deserves it".

Utk pengetahuan semua, report sy yg first draft, sy tunjuk pd supervisor lain yg dlm bidang yg sama, level yg sama, prject yg lebih kurang sama, bg sy A, tp bila sy tunjuk kt supervisor saya, dia bg sy B-. Susah sgt nk satisfy dia..


Nk pendekkan citer, sy smpi tak tidur 3 hari berturut, (terlelap dlm kelas adalah skit..hehehehe) sbb nk siapkan project tu.. Time presentation. Cuma ada satu ayat yg buat sy tersenyum puas lepas kuar dr lab presentation tu. Iaitu:

Bila time sy tgh present pada external examinars tu, dia duduk blakang sy peluk tubuh. Slalu dia tanya byk, tp kali ni dia diam je. Yg last skali sy tunjuk result..then 2 org examinars td pn pegi pd lecturer sy utk discuss. Diorng berbisik n berdiri agak jauh dr sy, sementara sy tgh berkemas prop yg sy bawa, sy trdgr diorng gk perbualan tu. (ialah..dlm lab tu yg agak sunyi bergema gk suara)

Supervisor A: "She's good. I never thought she could do that, who's actually come up with the idea?"

My supervisor: "Em...its me. But..."

Supervisor B: "How come she didnt manage to go for EDX (Engineering exhibition - cm pertandingan antara yg the best utk dpt anugerah dekan) ?"

My supervisor: "I thought she cant finished it..coz at that time, her system break down"

Supervisor A: "ai..rugi la...the system can work ma."

My supervisor: "actually...i didnt expect she could have done it well."

Then sy terpandang muka dia. dia pn tgh pandang sy..tp dia tak senyum sgt. Pastu sy kuar..hehehe..sungguh seronok wat dia rasa bersalah..

Sbnrnya, sy blaja dlm sy tak dpt apa yg sy impikan, sy dpt byk perkara yg sy tak sangka sy akan dpt. First thing first, suma impian yg mengarut tu secara tak langsung dh motivate sy utk dpt result yg agak baik wlaupun tak terbaik. Org kata aim high, if u drop, u only drop a little. so if u drop, u know the problem, so u can improve it. Dan thanks to supervisor tu jugak sbb klau dia tak cerewet, sy mungkin akan buat smbil lewa..dan sbb dia la sy blaja utk wat documentation yg perfect. Cmna pn UTP byk ajar tentang real life outside, and working life...

Dan setiap cabaran tu buat sy rasa hidup skit la...tp skrg sy tak penah menyesal dgn setiap pilihan sy sbb lepas sy tak dpt apa yg sy nk..nnt tetiba je sy dpt apa yg tak sangka sy akan dpt. (^_^).

@))->-- See ya~ --<-((@

4 comments:

dFadz said...

this is a long story or never ending story......

miza said...

erm..true2. ko yg aku knl mmg perfectionist. documentation and report ko mmg tip top. klu aku, bg sikit2 je cukup, asal memenuhi syarat je. tp ko tgk formating dia sumer. hehehe...mmg taleh celen la ko nye teliti.

dr cerita ko, aku yakin ko deserve to get an A.

tak cam aku. klu sv aku bg A for this project, that means usaha aku mengorat dia membuahkan hasil la... hahaha...

Anonymous said...

dy kuat brangan~~ =p "ini keajaiban alam~~" lagu sailormoon..igt lg x? =p -ni jamie-

Amanda Eltiqaz said...

ingt lg jamie~

Related Posts with Thumbnails