July 20, 2010

Kenapa Tak Rogol Saya?

Kisah benar ini berlaku di US.

Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat,berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba
dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu:

Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)

Perogol tu jawab:

No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.


Moralnya..

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]


source: FB Maizatul Akmal | http://akmal-ukhuwahfillah.blogspot.com

10 comments:

Nina Aman said...

Subhanallah...Allah dh melindungi wanita td...(=

Amanda Eltiqaz said...

tula just some sharing..sbg peringatan pd diri n kwn2.. =)

alin said...

heeeeeeeeee....tajuk tu patut tukau... KENAPE X ROGOL SAYA? huwaahhahah...baru le catchy skit..ekekkeke...

Beauty Billionaires said...

Saya pernah dengar cerita nie dah lama dulu..amazing..

wannKiMoRa's said...

alhamdulillah...Allah swt melindungi wanita tersebut.. minx2 kte pon sentiasa dlindungi gak...
insyaallah, law ktea sllu wt amal kbaikan nescaya Allah swt sllu p'kenankan doa kte...

Teacher Haliza said...

subhanallah.....

Amanda Eltiqaz said...

Tu la..smoga kita smua juga dilindungi Allah.. Smoga ayat Al-Quran menjadi amalan kita hingga ke anak cucu.. =)

emri said...

aku ada lagi satu version pasal cerita ni.

lebih kurang macam ni bila perempuan tu tanya,

"kenapa tak rogol saya?"

lelaki tu cakap

"hodoh", lelaki tu jawab. lepas tu lelaki tu jawab lagi berkali-kali.

"hodoh, hodoh, hodoh".

perempuan tu pun meraung dekat situ juga. semenjak hari tu, perempuan tu dah tak pakai dah tutup tutup ni. dia dah berani seksi dan bangga walaupun dirogol banyak kali.

kah kah kah.

Amanda Eltiqaz said...

emri:
menakutkan seh version yg ni..huhu..

bee2312 said...

subhanallah...itulah keagungan ayat kursi

Related Posts with Thumbnails