November 24, 2010

Bersusah-susah dahulu....

Hehe...baru bangun dari tidur kot rasanya. Lepas raya mmg SANGAT malas nak update blog. Lepas satu isu, satu. Tapi hati ni sangat malas nk taip. Lagi taip lagi berat kepala. Akhirnya suma tak ter'publish'. Bergulung je dlm arkib.

Saya ada 2 minggu je lagi utk ke hari istimewa saya sebagai seorang perempuan. Marriage~ Yes. I'm getting married! (^_^)

♥ Dyana & Azam ♥


Yes sangat happy! Tapi rupanya mkin dekat makin berserabut kepala kot. Dugaan mmg banyak..huhu.

Sebulan sebelum raya, kami didatangkan dengan seorang manusia yg ntah datang dari planet mana, ngaku knal dgn tunang, then mula cakap psal tunang saya berlaku curang di belakang saya. Huh. Hati mana yg tak sedih kan. Sabar2. Sedih2 pun saya cool lg cuba tnya lanjut dgn mamat tu. End-up dia knal tunang saya baru setahun jagung. Saya knal tunang saya dah 7 tahun, ok. So who should i trust? Dan perempuan yg dia kata berlaku curang dgn tunang sy adalah kawan baik tunang saya. Yang mana saya pun knal bau-bau bacang. Klau ikutkan hati mmg nk nangis je. Tapi kat office kot time tu. So saya minum air banyak2 then baru call tunang sy. Sy tnya dia explain, sy tnya dia explain. Wlaupun darah naik ke muka beberapa kali tapi tahan2. Dan saya percaya tunang saya dengan syarat.


Rupanya lelaki tu ada hati kat perempuan tu dan pendekkan citer, perempuan tu tak nak dgn mamat tu. So dia jeles perempuan tu baik dgn tunang saya, yang dah kenal dgn perempuan tu since first year kt uni. Heh elek...saya jeles gak. Ingt tak jeles ada perempuan rapat dgn tunang? Setiap perempuan yang jalan sebelah dia pun saya jeles tau. Tapi relax aa tak yah sampai nk buat cerita sampai blh retakkan hubungan orang lain kan. Ingt jantung aku tak laju baca cerita kau buat tu? Lelaki tu mmg durjana la. Saya benci dia!


Masalah perempuan mmg menyakitkan, tapi masalah pasangan yang tak memahami lagi teruk. Jadi saya rasa sangat bersyukur sebab saya takda masalah dengan pasangan saya. Gigit lidah skit2 adalah kan. Wlau apapun kami masih blh berbincang. Klau saya mengada tahap melampau, dia masih blh bersabar dan pujuk. Dan kalau dia gatal tahap melampau suka kacau awek (tp dia tak sedar :P) saya masih blh cool. Klau mcm pasangan dlm Vampire Diaries, kami masih blh control supaya tak jadi vampire la. Hehehe.


Then kewangan mmg super duper teruk la. For starting seminggu sebelum raya saya kena bayar insurans+road tax yang masih RM1000++. Masa tu juga saya kena beli set perabot utk bilik tidur yang berharda RM2000. (Klau tak saya tdur lantai je la.huhu) Raya saya mmg tunduk je la. hihi. Budak2 kecik je la yang dpt ya. Adik2 sekolah form 4 ke atas mmg dh tak dpt lg. Coweyy... :P


Then masalah tempat kerja. Super duper sedey sebab bila memikirkan lepas kahwin nanti kami masih hidup berjauhan..huuuuuu~ huuuu~~~ Saya cuba apply beberapa tempat di Pasir Gudang tapi belum ada jawapan. Klau ada pun tak sesuai dgn scope saya. Since saya pun dah mula mengajar, klau blh saya nak continue blajar. Blh je jadi pegawai IT or HR sbb dulu minor sy pun corporate management, tapi jiwa dah takda. =(


Cmna pun saya cuba juga la apply as pegawai mana2. Pastu ada few places yang saya call bila diorng tanya gaji saya skrg brapa trus diorng macam tawar hati sbb pada diorng, diorng takleh nk tawar gaji lagi tinggi dari gaji skrg. Huhu..saya tak kisah gaji asalkan dapat dekat dgn hubby..pls la amik saya kerja~~


Then handphone ilang. Tahun ni je 2 kali handphone saya hilang. Selama 3 tahun saya bertahan dgn handphone lama, tetiba je dia hilangkan diri pada bulan 3 aritu. 7 bulan gak la saya tak beli handphone. Konon berkabung la. hehe. Saya pakai handphone atuk je. (Atuk pun bukan tau guna. Kami je call dia. Pastu dia suka dgr suara orang kat phone tu. hehe. Padahal telephon umah ada je :P)

Then last month saya beli handphone baru. Baru 3 hari guna handphone saya kna curik lagi. Kali ni saya tau mcm mana ia hilang. Kna curik dgn student. Pergh. Mmg sedih tak hengat la kan. Mana tak. Ni la handphone plg mahal saya pernah ada. Pastu ada sentimental value plak tu. Beli dgn tunang tau. Dia yg pilih. Mau saya sekeh je student tu. Tapi tak jadi sekeh sbb saya jugak yang salah sbb main letak je atas meja tanpa pengawasan.=P (tapi dulu letak purse pun takda sape kisah. student skrg mmg hantu tau..huh)

Mlm kehilangan handphone tu kami sekeluarga buat solat hajat ramai2 minta handphone tu dipulangkan. Dulu mak saya pernah juga barang kena curik, sampai sakit kembung perut org tu dibuatnya smpai la dia pulangkan pada mak saya baru dia sihat. Then adik saya pun sama, purse dia kena curik. Seminggu hilang, wlaupun kami dh buat report polis tapi hari2 kami buat solat hajat. Cukup seminggu ada org poskan purse adik saya tu ker umah tanpa hilang satu sen pun. Alhamdullillah la kan.

Cuma bila kena kat handphone saya ni, saya ckp kat family, takmo buat dia sakit apa2, biar dia pulangkan handphone saya dgn rela hati. Yang penting jangan usik contact number n simcard saya. Sebab akan dtg mungkin saya akan ajar budak tu jugak. Jadi saya tak nak knal budak tu sbb klau saya knal, kang saya tak suka dia dah tak berkat ilmu budak tu dapat. Dan alhamdullillah malam tu jugak saya dapat handphone tu smula. Handphone tu dipulangkan melalui orang lain. Wlaupun semua content dlm handphone dia dah buang. Tapi saya bersyukur contact number saya dlm simcard masih ada. Cuma contact number dlm handphone je yg hilang. Jadi mana2 no yg sy simpan dlm phone memory mmg takda la. At least yg penting2 ada lg ok la kan. Bersyukur sangat2. Lepas ni saya akan lebih berhati2.

Oh persiapan utk wedding ya? Saya akan citer next episod k. ;)

10 comments:

ima said...

hah. i like. i like.
gile banyak dugaan tu.
apepun, congrats for your upcoming wedding. jaga diri tu, darah manisss.

*tiba-tiba rasa berdebar nak buat preparation wedding sendiri, walhal ntah bile pon xtau. hehe

Amanda Eltiqaz said...

hehe. sabar ima. yg penting kewangan mesti kukuh. :P

i pun berdebar tmbah risau~ apa akan berlaku selepas ini? uuu..

cik ewun said...

hee i like it too..skli da tulis pnjang gila..tp mmg besh xbosan :)
hope so tiada dugaan semase kawen nnti amin~

Muhd Hanis said...

beta dh lepas..bnyk woo dugaan nk kawen..tp sbg bakal isteri perlu sgt tabah dan sabar menghadapi semua dugaan..tu baru sikit jer..lepas kawen akan dtg lebih super bnyk dugaan yg xpernah terpikir pun spanjang kita hidup kt bumi Allah ni..tp berkat doa, kesabaran dan kejujuran kita, insyaAllah semua ny dpt kita lalui..

Nina Aman said...

sape yg wat cite dongeng karut2 psl curang tu?
lawak gile babas!!

Amanda Eltiqaz said...

cik ewun:
hehe. sbb minggu ni baru semua beban release sket. baru ada feel nk tulis :P

Amanda Eltiqaz said...

Hanis:
Btul la hanis. Mkin dekat makin berdebar. Rasa takut pulak nak pegi majlis kawan2. Dulu seronok tgk org kawen. Ni tgk org kawen. Jantung debar je..haha. Blh ke dy ni jd isteri. hoho~

Amanda Eltiqaz said...

Aman:
Ish dia tak buat cerita man, cerita dia btul tapi dia punya provoke n hiperbola tu yang buat jantung degup2. hihi.

alin said...

its only parts n parcel of life... byk lgi yg menunggu..wutever dugaan pun.. stick to the faith you have... dun focus too much on the difficulty becoz it might demotivate u...why not look at the bright side of everythng? nikmat ALLAH tu lebih byk dr dugaannyer..*huhuhu...as a reminder for myself too..*sob*sob*

Amanda Eltiqaz said...

wah...thank u kak alin~ i'll remember as much as u do ^^

Related Posts with Thumbnails