May 1, 2009

Cuti dan Kereta..

Hari pertama cuti (Khamis, 30/4/09), stil kena hntr mak gi keja.Tp takpa, leh lepak kt umah atuk aftr. Agak seronok sbnrnya, cuma ada rasa sumthing missing..huh. apa ntah, cuma bla tetiba bla bgn pg tgn takda menaip apa2 rasa pelik. sukar sungguh kehidupan sbg org IT.

Computer is PART OF our LIFE! Mmg rasa KEHILANGAN bla tak menaip komputer or wat apa2 dgn komputer.

Takleh jd,then sy kuar smula umah tuk n settlekan urusan perbankan sendri (bayar la sgala utang kt bank - keta,asb,maxis,laptop)

Habis suma tu sy singgah kt bengkel keta Nazwan kt Jln Kluang, deret2 dgn Hyundai dan brdepan dgn Shell,dkt gk dgn roundabout Simpang Rantai.

Ok,bkn kdai tu yg sy nk citer tp keta sy. Dh sebulan sbnrnya 'air terjun' kt cermin dpn keta tu tak kuar. (korang paham la ek,xtau nk bg nama apa). Wlaupun dh isi air, stil tak kuar gk.Agak scary sbnrnya memandu dlm keadaan takda 'air terjun' tu terutama bla kabus pg menjelma. Yelah klau dh kuar umah kul 630am, kabus pg tu sgt normal. Tp fikir nnt nk hntr servis akhir bln, so biar je dulu. Tp bla ujung bln menjelma..keadaan sungguh berbeza. Kegawatan ekonomi negara turut dirasai oleh cik amanda,jd niat nk wat service keta trpaksa dibatalkan demi kemakmuran beberapa pihak len. So sy kuatkan smangat bawa keta gi check kt bengkel yg best itu dengan harapan abg bengkel itu akan trgoda..hahaha. (check je pun..tak kan nk charge kn.. =P)

Dengan senyum simpul, abg pomen tu pn check, check punya check rupanya box tmpt nk kluarkan 'air terjun' tu cm dh rosak, or kipas dlm box tu dh weak sbb air stil kuar cuma perlahan jd ia tak kuat nk jd 'air terjun', cm dh kena catu lak.

Dengan senyum simpul, sy pn tnya brapa kos nk gnti bnda tu, dia kata, mahal gk n dia takda brg tu klau nk gnti pn (huh...seb bek xda...)

Saya: "Oh..um..ala..xda la pulak ek bang,klau gitu takpala.."

Abg pomen: "Um..tp klau adik nk gnti bek gi service center dia sbb diorng ada original brg dia,klau hyundai nye brg sy takda, klau lelain nye brg sy leh kaw-team dgn kwn2 sy kt service center diorng."

Saya: "Oh ya ke..um..tu lah..ingt nk gi gk nnt.Tp klau nk wat minor service lelain leh ke nk wat kt sini? Kwn2 sy rmai kata sini bgus."

Abg pomen: "Oh iya? blh je,takda mslh.sape rekmen tmpt ni kt adik?"

Saya: "(alamak..sape ek..xda sapa..diri sendri =P ..ok tukar topic!) Um, abg.. ni check2 ni brapa ek casnya?"

Abg pomen: "Ala..adik blanja abg mkn nasi ayam je la kt dpn hospital tu,adik kn doktor kt situ.. (smbil trsenyum dan tutup but dpn keta)"

Saya: "(Doktor? ada rupa doktor kah? first time ni,slalu org panggil sy 'cikgu' wlaupun first time jmpa..) Eh, mana abg tau? (Smbil senyum lg..)"

Abg pomen: "Ala..abg tau la..adik keja kt hospital tu kn,slalu nmpk lalu.. Um..takpala,ni free je. Len kali dtg lg k (senyum2)"

Haha..doktor mmg la kt hospital kejanya,xkn kt bengkel kot.. =P, sah abg tu slah org. mana org ada lalu situ slalu. tp takpala..dh bg free tu. Okay laaa~!

Saya: (Buat2 trkejut) "Eh, iya? Time kasih byk2 eh bang..baik la abg ni. (^_^)"

Lalu sy pn berlalu...

Moral of the story:

  1. At least, sy dh tau apa penyakit nya 'air terjun' tu xnk kuar.. gnti? tu len kira..
  2. Tak sangka pkai comot2 gitu pn org kata doktor. Bang..sy bkn doktor org, tp doktor komputer. Mak sy yg keja kt hospital tu,assist doktor.. hehehehe
  3. Bengkel tu best. Bkn sbb dia bg free tu, tp sbb bla sy tnya ayah dia kata tu satu2 bengkel melayu yg mmg TIP TOP nye servis. Btul tak dFadz?

5 comments:

miefarz said...

miss add lah sye

Amanda Eltiqaz said...

alrite~ ;)

dFadz said...

Bengkel tu best. Bkn sbb dia bg free tu, tp sbb bla sy tnya ayah dia kata tu satu2 bengkel melayu yg mmg TIP TOP nye servis. Btul tak dFadz?Tak pasti la plak D, skarang ni dah banyak bengkel melayu.

Biasanya kalau saya, kena pi cari part kat kedai spare part kete, pastu pasang sendiri. Ni lagi jimat kos. Kalau tak reti mintak tolong pakar2 pasang , just bayar upah pasang.

one more thing, lepas ni boleh mintak MC dari Dyana ....

Inspirasi Puisi said...
This comment has been removed by the author.
raptorarena said...

tip top servis..

dan tip top ayat awek juga..

nak blajar la..hehe..

Related Posts with Thumbnails