June 3, 2009

Kabus Yang Hilang

Ni citer adik sy. Ada satu hari tu kami dlm perjalanan pulang ke rumah. Dlm keta tu cm biasa ada adik sy form 3, sy selaku driver yg berjaya, dan mak yg mata sentiasa pandang depan.. (even nk bg air kt org yg tgh drive ni pn mata tgk depan..huh..tu kempunan nk drive tak dpt la kot..)

Hari tu hujan lebat.. Kami borak2 as usual dlm keta..mengulas isu negara dan kampung2 kecil..

Tp hampir sampai kt area tmn rumah ktorng, cuaca dh berubah jd normal ala-ala panas.. Jam kul 700pm. Smpi umah..

"Tin..tin..", hon tu biasa menandakan SAYA yg balik..hehe. Kelihatan ayah sedang bergumbira berborak dgn pokok2 di keliling taman. Kami suma kuar keta dgn senyum. Tiba-tiba...

"Bapak! (mmg kami panggil 'bapak' sbb kami org jawa. xda isu2 kurang ajar di sini yek..hehe) nape bapak bakar sampah...asik bakar sampah je..nnt kan udara kita panas..", dengan muka yg serius adik sy form 3 tu bersuara dgn nada yg tak puas hati. baru blaja kt sekolah la tu... "Global Warming"la kunun =P

Tp kami suma termangu2 tgk keliling dgn tanda tnya.. Mana sampah nya?? Ayah sy pn cm terpinga2 gk.. "Bapak ada bakar sampah ke? kt mana?", ayah sy tnya..dgn muka konfius..

Then tetiba dia gelak smbil buka spec dia. Bila kami suma tgk muka dia,laaa............. rupa-rupanya cermin mata dia yg berkabus sbb kuar dr keta yg ber'air-con'...so dia ingt asap sampah....

Petang tu kami suma gelak besar...hikhik.
=D

2 comments:

~ RyneLiciOus ~ said...

hai mizz...B.penawar u dekat jer ngan tempat sy...kat sne bkan aje ade pantai Desaru,ade Batu Layar,Tanjung Balau,Punggai...
tpkn mizz tmpt tu da x hawt cam dulu sbb ehm biasalah kes lmas..sje je introduce tmpt tu kat mizz...hehe
happy oliday...opss...happy outstation...

Amanda Eltiqaz said...

sy pulang suda~

Related Posts with Thumbnails