July 18, 2012

World of a Housewife

As an introduction.. My baby has turned 8 months now! (^_^)

Anas Naufal bin Azam - 8 months


Hidup mmg dah berubah banyak sekarang. I am fully housewife now, dah pindah Cheras, KL, ikut husband. Dan ini adalah saat2 paling indah dalam hidup..sangat happy, tak yah fikir masalah dengan orang, tak yah nak stress tak menentu, tak yah nak fikir cuti bila nk raya..haha.

Mungkin sebab banyak pindah kerja buat saya rasa heaven giler jadi housewife. Kalau tanya orang lain maybe ada yang akan cakap bosan la, pemalas la, rasa terkongkong la, tak bebas shopping la. But for me, this is heaven~~ everything is supplied! =D

From KPTM to UTM, then Fairview International School..dah banyak mengubah persepsi saya tentang kerja. If possible saya tak nak kerja..tp business..mungkin boleh dipertimbangkan.. ;)

Ever since I move here, belum banyak tempat yang dapat ktorng pergi lagi sebab hujung minggu kami limited. cuma ada beberapa tempat dan beberapa rumah sedara je dapat singgah. most of the time kami balik kampung, dah 2 bulan kat sini pun masih ada barang2 yang tinggal di kampung.

Puasa..
hmm...puasa kali ni adalah yang pertama kami berdua je..hihi. means, saya yang kena sediakan lauk sahur dan berbuka..mencabar seh..haha. sepanjang 2 taun kahwin. biasanya mak2 yg sediakan. saya tak memasak pun. =P

Even sekarang pun masak simple2 je, sbb time constrain. takleh masak lauk2 yg penyediaan bahan dan masakan lebih dari setengah jam. sbb budak kecik tu tengah aktif dan super manja..jadi lebih dari setengah jam ibu dia tak main dengan dia, mula melalak macam takda hari esk! jadi so far untuk dinner, saya cuma boleh masak lauk simple2 je, itupun bila ayah dia balik keja. tapi dia main dengan ayah dia pun tak leh lama2.. sbb ayah dia takleh bagi dia susu bila nanges..hehe.





alhamdulillah..saya masih fully breastfeed anas sehinggah sekarang. harap2 dapat 2 taun mcm anak nadxoxo. kalau kita bekerja pun bukan bermaksud tak boleh breastfeed, boleh tapi kena pulun yang amat la. masa saya bekerja dulu, biasa saya akan pump malam dan during office hour. masa tu dapat sikit je sebab susu saya tak banyak, sekali pump pun dapat 3 oz je..tapi saya cover ia dengan pump banyak kali. asal sempat je saya pump. esk susu tu bg pada babysitter. kalau orang lain sampai berbotol2 dalam peti ais dia, tapi saya..susu pump hari ini adalah untuk esk. mmg pulun.. Tidur tu takda dalam kamus hidup dah la masa tu. Cuma, cam mana sekalipun saya nak jugak bagi anak saya susu ibu sbb saya nak dia dapat semua khasiat yang terbaik untuk sekarang dan akan datang..insyallah..

Saya kurang update blog sbb tak berkesempatan. En anas ni tdur tak lama..paling lama pun sejam setengah..3 kali sehari - pagi, petang, malam sblm pukul 12. Tu la masa nak makan, nak mandi, nak basuh baju, kemas rumah, masak, main tenet, rehat. Lain masa..bila dia bangun..siapkan dia, ajar dia membaca, main dengan dia.

wonderful~



6 comments:

baby lydia said...

wah,,besh lh akk dh de bby boy ,,muke cm chinese look lh..dya suke boy tau ;)

missfauzani said...

waahh...heaven kan jadi housewife=)

Nina Aman said...

jadi housewife dah eh skrg?takpe,u can start a business.syok ape dok rumah.dpt masak utk husb n nurse anak betul2..

Amanda Eltiqaz said...

baby lydia:
samalah..saya pun mmg nak baby boy and alhamdulillah dapat baby boy jugak ^^



missfauzani:
sangat~~~ =D


nina aman:
a'ah man, since azam pindah kerja KL, dy benti keja jaga anas. sangat risau nak hantar dia gi nursery..huhu..

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

Related Posts with Thumbnails