December 14, 2008

UiTM or Politeknik?

adik sy yg sorang ni satu2 nya adik yg dpt pegi merata tempat utk blaja wlaupun setiap tmpat tak sempat panas punggung pn..huhu. Okay cite nya cmni..just nk mnta opinion klau blh.. =>

Adik sy sorang ni lepas SPM tahun lepas, dia dpt result ok2 je..takda la bgus sgt pn..cuma 6 As. Tp lepas 3 bln dari result spm dia tak dpt mana2..dia sungguh rsau yg amat.. Cm biasa la..kolej2 swasta berebut2 hntr pamplet n call utk offer tp dia sesuai dgn minat dia. Tp ntah cmna..dek kerana kerisauan yg amat tak dpt mana2 (sbb suma kakak2 dia as soon as result kuar dh dpt offer..tu yg dia rasa sedih..aiihh...), dia pasrah n pilih kolej yg tak pernah terfikir dek kami. Ktorng dh ckp dh, tunggu je smpi bln 11 ke..mungkin lmbt.tp dia rasa tak best menganggur SPM lama sgt..kwn2 dia rmai dh msuk..

Akhirnya dia amik keputusan utk terima je kolej pelik tu.. Kolej Cybernatics.. <--btul ke?

Memula bestla..ia duk in de middle of KL, kwn dh ramai.. Tp..biasala..nama pn kolej swasta, duit pn sedap gk..pastu cm ada unsur2 nk menipu pn ada. Dia jnji course yg adik sy amik tu (Hotel and Katering) ada MQA, rupanya bla disiasat btul2, course tu blm ada MQA and dlm process utk dptkn MQA. okay..fine..tunggu punya tunggu..dh hmpir 3 bln, dgr citer rmai kwn2 dia yg dh benti..mak pn dh risau sbb klau takda MQA, sia2 je dia blaja ber'sem2 nnt..dh susah nk kuar.. Pulak tu ada lak sedara yg anaknya dh blaja 2 thn dgn course yg takda MQA pastu kuar tak di approve oleh mana2 company..huh! Last kami sekeluarga buat keputusan nk kuarkn dia secepat yg mungkin sblm diorng mkn duit ktorng lg byk!

Tp diorng licik mungkin sbb rmai dh kuar dr kolej diorng , sblm sempat ktorng cancel PTPTN, diorng dh cepat2 call PTPTN n suh adik sy sign beberapa document yg membolehkn PTPTN byr yuran pd diorng tanpa approval dr parents. Yg adik sy ni pn satu..innocent tak bertempat, pegi sign tanpa bncang pnjang dgn ktorng..so skrg menanggung hutang dgn PTPTN. Sbb PTPTN dh byr pd kolej tu. Klau PTPTN tak byr lg, ktorng tak payah byr yuran kolej tu sbb tak smpi sebulan pn adik sy blaja. Klau nk sue pn tak cukup doc yg blh ktorng bntangkn sbb adik dh sign doc tu.

Good for her, she got Politeknik JB dgn course yg dia minat gk. Well, seems not really suitable with her result, but she really want that course. Uni? ntah knapa dia tak dpt uni...yg hntr application letter uni tu dulu kaunselor dia, dan suma kwn2 sekolah dia dulu, yg mana appliation letter dihntr oleh kaunselor pn tak dpt mana2. So alternative, ktorng apply skali lg dgn harapan mungkin dia blh dpt nnt, wlaupun lmbt.. Tp lpas pk2 blik..drpd tunggu uni yg tak tau ntah dpt ntah tidak, dia pn accept offer polilteknik JB. Good thing are, kwn2 dia ada yg dpt sana, ada org tlg tgk2 kn dia (en azam..hehe), then asrama n tmpat mkn dia dekat (compare to kolej cybernatic tu) dan dekat la jugak dgn umah. So, hidupla dia dgn bahagianya kt politeknik jb tu sehinggalah hari ni....

But NOW...another good news! She got offer from UiTM Bkt Mertajam!! Huhu..wlaupun agak lmbt..tp..ntah la. So here it goes.. Dia skrg dip kt politeknik. kira dh abis satu sem dh pn. Bgusnya dia dekat dgn fmily, pastu klau pindah, cost lg.. Klau lepas dip nk trus keja, harapn besar gk kot sbb poli ni more to hands-on. Klau kt amik dip. kt UiTM, dr segala segi mcm suma bgus tp jauh la skit..mkn+minum free, leh further degree senang..

Dia kna register kt UiTM tu 26hb Dis ni. (cepatnya~~) So far, ktorng setuju utk dia pegi.. or any other suggestion?

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Sy dulu tak byk tempat pegi.. Klau angah pn time sekolah men. dia pegi 2 sekolah, then after spm dia pegi 2 tmpt. Ain pn sama..berpindah pindah... achik ni lg la..merata.. Cm best je dpt pindah sana sini ek..hehe..

Sy dulu mcm ikut flow yg ditetapkan mengikut piawaian. Sek Men kt one of the best school in Batu Pahat (daerah je pn..hehe) skrg sek tu dh jd cluster school -> dpt MRSM Mersing (pioneer kt situ...tanah msih merah llg..blum habis rata..haha) -> dpt SPC trus msuk Universiti Teknologi Petronas (masa tu tak pernah dgr pn nama uni tu..rasa terpencil jek. Dh msuk situ pn rasa nk kuar gi matriks sbb rmai kwn2 kt matriks.. Tp klau kuar tak dpt pinjaman mara lg..so tglla sy kt utp tu smpi ke sudah..) ->then jd pensyarah kt kolej area2 sini gk. Wlaupun tu bkn profession pilihan hati..tp skrg sy rasa..mungkin Allah maha mengetahui tu la profession yg plg sesuai dgn kelemahan n kebaikan sy.. Klau la sy terima offer as programmer ke kt sony, atau system analyst kt accenture, atau software engineer kt intel...mungkin sy takkan sebahagia skrg.. (^_^) Ada byk masa utk diri n kwn2 n si dia..hehe. And most importantly..klau sy tak jd pensyarah, mungkin sy tak jmpa ofismate yg se'best' K Dilla, Azahari, Sham, Ima, En Zurai and the rest of the grup!

Kdg2 rasa mcm nasib jugak..sbb nk ikutkan result adik sy better dr sy lg.(alhamdullilah...). Dulu, sy slalu merungut dgn sorang kwn sy ni sbb tak dpt apa yg sy nk, tp sy suka apa dia kata n ingt smpai skrg..which makes me feel better each time I feel down..
Kau mungking tak dpt apa yg kau nak, tp tiap kali kau dpt even better than what
u want.. So, thank God for what u have
which is true =) Thanks..

Im sorry i dont remember his name..but guess what, even if u're not an important person for me, but ur words are very important in my life.. So i guess, it's good to be a lecturer! Sbb klau dulu masa kt mrsm n kt uni, sy slalu rasa unimportant n invisible, so now even if i feel unimportant, i always think that maybe what I said, will be very important for them..and they dont have to remember me to make me feels good.. ;)
@))->-- Daa~ --<-((@

2 comments:

raptorarena said...

bukn sy ke yg kata tu..? hehe..

btw..nice layout..^^

en_me said...

me soklah kampung jakkks.. ehehe, salammmz

Related Posts with Thumbnails