March 2, 2009

Kena Gigit Lintah

Im really sick today.

but stil have the energy to write a blog. huhu...my head is dizzy..but i cant just lay there do nothing. i cant lay down for too long..because i feel like wanna throw up.. well i took 30 minutes to write this..up and rest...

Sy pegi opening ceremony D'winz dgn ayah sy. Sy dpt tau address diorng ms promotion diorng kt Gerak Usahawan kt Dewan Jubli Intan aritu. Ayah sy berminat nk tau cmna nk ternak lintah..ntahla..nk wat lepas pencen katanya..apa je yg dia tak minat..mmm...

Company tu sediakan beberapa kursus dan training kepada org baru yg berminat nk buka ternakan lintah. Mcm mana nk propose business, mcm mana nk ternak, tempat, bekas dan sebagainya. slain tu dia juga kluarkan 3 product, minyak lintah, genius capsule (drpd lintah), minyak kelapa dara. Tp kesemua produk ni ada keistimewaan trsendiri berbanding produk lain.
Dwinz juga ada sediakan perkhidmatan bekam lintah, body massage dgn menggunakan mnyak lintah, dan refleksologi.


Bekam lintah dia kita leh pilih, samada nk buat pd kaki atau badan. tapi untuk kebanyakan sakit, diorng akan letak pd blakang badan sbb situlah punca saraf, atau point terbaik utk ilangkan sakit. klau dulu org letak kt muka dn sebagainya kan, tapi diorng prefer kt badan supaya tak nmpk kesan. setiap point kt blakang bdn ada tujuan nya, mcm nk ilangkan stress, migrain, jerawat, gout, kencing manis, darah tinggi, period tak betul, sengal2 badan n byk lagi lah.

After penerangan tu sy msuk dlm dgn ayah, tgk bilik2. then instructor tu tunjuk lintah2 dlm bekas..uuu...geli! Dr dulu lg geli dgn lintah! Pulak tu ms umur 21 thn dulu penah kena gigit lintah..huhu... So tgk dr jauh je la. Org tu suh pegang..lari sy! Pastu dgr la explaination dia psal lintah ni...

Lintah pd diorng tu adalah ternak, bkn linntah liar. sy pn lupa nk tnya nama lintah tu apa. kira tu lintah yg mmg sesuai utk terapi la. Then dia kata lintah ni mmg jenis haiwan ciptaan tuhan yg dijadikan utk hisap darah kotor. Bgusnya lintah, dia pndai cari point/tmpt utk hisap darah kotor, mcm doktor nk cucuk jarum la..kn kena tau mana nk cucuk kn. sama la lintah, dia tak gigit tmpt sebarangan. klau dlm bdn org tu tak byk darah kotor, dia tak kan gigit. Satu lg dia tak suka bau yg sgt wangi atau sgt busuk, dia sensitive dgn bau, dia takkan gigit.

So biasanya, org yg wat treatment bekam lintah kt tmpt len, diorng akan biar lintah jln atas bdn utk cari point n gigit. Which is sgt menggelikan okay!! kita pn tak tahan bla tgk dia jln atas tgn..apatah lagi badan...huhu.. Tp kt sini. org yg wat terapi lintah tu dh tau point mana, dan akan carikan utk lintah, bla dh jmpa, dia akan pegang kepala lintah tu dan point kn pd tmpt sakit td, jd kira memudakan keja lintah tu, xyah la dia nk jln2 satu badn cari point. once dia dh jmpa tmpt nk gigit, dia akan gigit situ trus n takkan jalan2 lg dh. dia akan hisap kt situ smpi dia kenyang. then jatuh sendiri... Bgus biar dia jatuh sendri sbb dia akan merembeskan enzim yg bgus utk perjalanan darah dan klau ada darah yg beku, dia akan cairkan, dan klau darah beku tu kotor, dia akan hisap. Then lepas dia kenyang, dia akan tutup balik bekas gigitan tu supaya tak msuk bakteria. Klau kita tarik dia, time dia tgh tak ready, gigi lintah tu mungkin trtgl kt dalam. mmg takda effect pn klau trtgl tp, gigi dia tu la yg berfungsi menutup balik bekas gigitan td supaya darah tak kluar. klau tak darah akan kluar.

Haa...minyak lintah ni bkn utk lelaki je tau. Maybe la ia yg trbaik utk lelaki terutama yg utk "itu itu" sbb dia leh lancarkan perjalanan darah dan elakkan darah blok tp bkn kt situ je, kt mana2 bahagian badan pn blh. untuk perempuan pn blh klau nk tegangkan atas ke..bagi yg dh berkahwin =P (eh..ni org tu kata tau...kita smpikan jekk...)

Dia pn leh wat massage dgn minyak lintah. minyak lintah dia cepat menyerap, jd kulit kita takkan berminyak. bau dia pn sedaaaap...

Okay..geli ke tak?? haha..sy SGT geli!! Tgk je dr jauh..smbil dgr org tu cerita. kira ni office pertama dia kt batu pahat. first day. tp takkan nk cerita je kan. org kata tak knal maka tak cinta. dlm geli2 badan tu..sy pn tnya..dh ada org buat ke? diorng kata blm, klau sy nk sy org pertama. memula tak nak...sbb takut+geli+malu pn ada. ayah sy sibuk borak dgn org len. pastu akan tu tunjuk la cara pegang lintah tu...sy tgk dr jauh je, tetiba dia panggil suh sy pegang. tak nak aa. tp tgk org len pegang mcm takda pape pn. org tu kata, yg dia bg tu dh kenyang sbb tu dia tak gigit. lintah tu guna bontot dia nk berpaut, yg gigit muncung mulut dia. time org len pegang tu nmpk gk muncung dia mncari2 point. bla takda..ia tegakkan badan..haha..frust la tu tak jmpa!

Nabil Raja Lawak pn penah kata kt tv dlm rancangan apa ntah tak ingt, AC Di sini kot, dia ada wat bekam lintah tu 13 point, tak silap sy nabil kata dia trlibat dlm ternakan lintah gk. mungkin ada relation la kot. sbb sy nmpk parents nabil kt tmpt opening ceremony tu.

Pastu, ntah cmna terasa nk wat, tgk mcm tak bahaya je. pastu tnya dia, geli tak? dia kata tak geli sgt. lg pn buat kt blakang kn, jd tak nmpk pn lintah tu. ish...sy ni mmg pantang org provoke cuba.. (bnda yg bgus je ok...bnda haram no way..=p ) Then akak tu pn mcm org power2 je. Sy pn kata blh la nk try..klau biasa 13 point dia letak lintah, tp sbb nk try sy mnta skit je, then dia letak 5 point je.. 5 ekor? huhuhu...

Dlm berani2 takut tu...relak2 geli pn ada...sy diam je..padahal jantung dh debar2 je...ish...geleman.. Saja nk rasa, sbb ms sy kena gigit dulu tu pn, wlaupun sy takut tgk lintah tu tp sy tak jerit cm org len...suara trsekat..sy tgk lintah kuar ksut dgn muka blank...so tak tau aa yg ni cmna..

First lintah dia letak agak geli, ckp akak tu geli...tp dia kata dia lum letak pn lagi lintah nya...? Oh..baju akak tu trkena badan...haha..over la.. Then, lintah tu gigit..tp tak sakit lak...cm kena gigit semut api..kjap, pastu hilang dh..tak sakit lg.. then sekor demi sekor..ntah...rasa cm td gk, bla tak nampk...takda la rasa apa pn...pastu sy trtdur...hehhe.. hampeh..

Lepas sejam, akak tu kata ada sekor dh jatuh, aik? sejam dh jatuh? um...cepat tu. pastu tunggu lg.....smpi semua jatuh... Biasa akak tu kata ikut bdn org...ada yg 3 jam..ada yg blh smpi 5 jam, ada plg lama 8 jam...baru suma lintah tu jatuh. Memula geli gk..tp bla tgk akak tu pegang selamba je...rasa mcm..em...ook kot..

Lepas sesi tu, xda apa dh, akak tu tmpl ubat skit tmpt gigit.

Tp mlm nya...rasa tak sedap badan..huhu... mak kata mungkin sbb darah byk kuar... sy pn mmg ada mslh migrain suma..jd mungkin ia tgh nk stabil kan smula darah tu...kepala dh berat sblh...
Mkn ubat pastu tdur...

Tp bgn pg pn msih berat kepala..suma org gi keja, tgl sy sorang. then mkan je apa2 ubat kt umah...bg ilang pening. Baring pening, nk duduk pn pening....hopefully esk okay... (-_-)

Tu la...berani lg nk cuba...hukhuk...

5 comments:

ima said...

wahh...bestnye.
terasa cam nak wat gak la.

nadxoxo said...

wuuu xleh bayang lintah kat badan.. hopefully pasni dy lebih sehat dari kebiasaan! hehe

H.A.K.E.E.M said...

arghh...geli mak nok tgk lintah mengesot kat bdn mak, aauuu!!!hahaha....

Amanda Eltiqaz said...

nadxoxo & ima: anggapla dy derma darah kt lintah tu..biasalah kn, klau derma darah tak kena bdn leh pitam..klau org tu ok, ok la..hehe.

hakeem: wah..ada gaya!

dFadz said...

rawatan lintah dah available kat BP, dekat dengan simpang nak ke Bukit Perdana , nanti weekend nak pi sana , nak membersihkan darah2 yg kotor....tapi nak melayan lintah tu yg segan....segan dgn lintah.....

Related Posts with Thumbnails