January 17, 2009

Boikot! Israel!

Sbnrnya isu boikot barangan Israel ni dh lama..sy tak pasti sejak bila tp se-ingat sy, masa zaman kt uni dulu heboh jugak member2 usrah mengupas isu2 ini. Poster2 ditampal, usrah dan majlis2 yang menjemput para student utk menyedarkan mereka tentang zalimnya si zionis tu.

Tp mungkin itu serasa sy n jemaah usrah Rakan Masjid shj yg beria. Secara jujur dari lubuk hati ni..sy ngaku la wlaupun masa tu sy ahli rakan masjid n ikut gi usrah tp feeling sedih tu tak terasa. Dan yg sebenarnya..takda org pn amik kisah sbb kawan2 sy yg 'biasa' (meaning bkn kelompok rakan masjid) selambar beli barang tu as usual.

Dan yg plg teruk..sy pn termasuk dlm kelompok tu gk.. ( sy pn tak pasti sy ni kelompok mana? huhuh) Sbb nya..sy xda specific group masa kt uni dulu..sedih kn...

Bila bln puasa atau ada majlis agama sy join dak2 rakan masjid, bla nk gi tgk wayang or tgk konsert kt padang kt perak sy join group 'dak shopping', bla rasa nk jejalan sy join 'dak-jalan' (diorng ni ade je plan every week nk kuar..ikut tak ikut je la...) dan yang plg penting, bla nk study, sy cari 'dak-half-nerd' (supaya sy x nmpk nerd sgt..hehehe!) sbb klau join dak len diorng suka study dlm bising..klau study dgn dak nerd ni kena gi library duk situ smpi 3 4 jam, pastu balik mkn then gi study balik 3 4 jam.

So balik pd isu boikot ni. Dulu lps kena ceramah dgn akak usrah..teringin gk nk cari barangan islam..tp..apalah sgt budak uni yg tak berduit ni leh buat..sbb most of product malaysia yg baru kuar ni biasa harga lg tinggi dr product diorng (mungkin blm comercial lg). Jd isu boikot tu...pd sy cm tak kesampaian je pd naluri hati kami2 di uni yg hanya tau berseronok n nk glamer (kira klau ada barangan loreal, maybeline, clinique suma tu glemer aa..up-to-date konon.. =P )

Tp skrg...

sejak kerja ni..wlaupun takda akak usrah yg bebel atau pegi ceramah agama mana2, tetiba terasa nk cari barangan buatan tempatan. (asal tetiba jd suci gile ni..hahaha!)

First2 tukar dari beli colgate kpd beli ubat gigi HPA, pastu pencuci muka suma2, pastu barangan keperluan wanita..hehe.. Pastu keta pn beli Korea nye..hahaha! (mesti org tnya knapa tak beli Proton ek..tak kisah la..yg penting bkn Omputihnya) Klau fast food tu mmg jenis family tak kisah fast food. Pergi pn bila teringin nk pegi.

Jd bila byk barang yg kena boikot ni..mulanya takda la terasa sgt..tp tp...bila dpt tau TESCO, GIANT, dan CAREFOUR pn barangan sana.. hati ni mula meruntun sedih.. sbb tu blh dikatakan tmpat wajib-pergi bagi kami sekeluarga n terutamanya sy la pd hari Jumaat..plg2 kuar mesti bawa plastik beli gula2/roti boy.

Skrg...tgh trpk...pasar borong mana yg ktorng leh pegi dgn perasaan yg gembira (seperti yg kurasa bila nk gi Carefour) dan beli apa je yg trpk suma ada. Takpa..demi anak2 comey yg di layan dgn begitu kejam tu..sy sanggup lupakan carefour!

Harap2 tentera Israel tu pergi ma***s cepat!!

4 comments:

ulik said...

that's why la ari jumaat rase cam full jek opis..hehe
biasa sunyi jek sbb sume kua.
time break ari jumaat la sume sibuk nk kua g summit la, bp mall la...abb nk mkn fast food.
bagusla tuh, lagipun fast foods nih tahap kolestrol nye lbih tggi utk setiap hidangan..
hehe~

Amanda Eltiqaz said...

baik! contohi ima yang berpinggang ramping~ ^^

Syamim A Manaff said...

"tp tp...bila dpt tau TESCO, GIANT, dan CAREFOUR pn barangan sana.. hati ni mula meruntun sedih.. ".

tak perlu rasa sedih sebab tu, sedih kat krisis kemanusiaan Gaza sana lg bermakna.

Amanda Eltiqaz said...

syamim: btul2.. isk isk..

Related Posts with Thumbnails