January 3, 2009

Car Tint

Perasan tak salah satu wishlist sy adalah nk tinted keta? Saja nk berlagak kt sini sy dh wat tinted keta~ wlaupun it took me 1 thn 3 bln utk melakukan nya, akhirnya trcapai jugak! hehehe.

Sy sbnrnya tak reti psal tint keta ni. Sblm ni adalah gk tnya2 member kdai mana yg diorng recommend pegi tuk dpt tint best. Tp jwpn yg diberikan sgtlah ‘membantu’..

“Ohh..byk kedai tinted kt bt pahat ni…”
“Ohh…adalah kot kt bkt pasir tu…kt bndar pn ada, byk la..”


Sy tau byk…tp nk pegi dr satu kdai ke satu kdai n survey harga + quality tu yg tak larat, sy lebih suka pegi kdai yg org recommend. Confirm cntik. Tp apa blh wat..bantuan tu ttp dihargai =D

So pd hari kejadian, sy round 3 buah tint shop kt bt pahat (tu pn based on suggestion ayah sy..mls nk pegi bebanyk. nmpk je pegi) Sy nk tint yg silau tu...pastu cm gelap skit..ala2 kwn sy nye.. Sbb mata sy mmg problem sket dgn silau..then leh dikatakan 4 – 5 jam sehari minimum sy spend dlm keta, driving (bkn duduk sesaja ok).. Jd keselesaan tu sgt diutamakan.. biarla luar tu comot2 sket takpa..asal dlm keta msuk je rs best.. (^_^)

Kdai pertama: ni kdai kwn ayah..kdai melayu. Klau ikut plan mmg nk wat kt sini..tp lps penerangan dia..sy pk nk gi kdai len dulu. Dgn budet rm500 sy tak mampu nk beli yg dia suggest tu.. Dia offer sy rm580 utk tint yg spec lbh kurang cm yg sy nk;

heat-rejection = 40 -50%, glap+silau tu dlm 60%(meaning tak glap sgt kot), UV rejection = 50 – 60%. Tak silap tint tu jenis Perfect 7.0. ntahla…

Kdai kedua: Ni mungkin agak famous. Penah dgr kt newspaper n magazine keta. AirCool. Sy biar dia explain. Spec yg dkat2 dgn yg sy nak:

UV rejection dia dlm 99%, infra-red rejection dia dlm 69%, yg glap+silau dia tu 52% (stil approve JPJ lg rasanya). Dr harga rm600 dia offer sy rm540. pastu wat testing jap. Um..stil out of budget.

Kdai ketiga: Papan nama kt luar cm bgus2. Ia ada VCool n SolarGuard..org kata vcool ni bgus..tp tu aa..harga pn BGUSSSSS sgt… Sy suh dia explain psl vcool nye spec n harga..tp sy cukup bengang sbb dia sibuk kata, “Ini mahal aa…I bg u ini korea punya rm300 ok ka?”.

Eh, dlm hati..org tak ckp pn brapa budget org, dh la tnya budget pn tidak. Explain tidak..trus nk offer yg tu. Ok la, sy suh dia explain yg korea nye tu, dia just kata, “Ini bgus maa..mcm u nk, glap punya, kilat punya.” Sy tnya, “leh buang panas tak?” Dia kata, “Adalah skit tp sy bg u kurang lg la klau u nk.”. Hampeh… Klau ada borang feedback kt situ sy akan tanda the worst level.

Lps discuss dgn few guys..sy amik kputusan pegi balik kdai kedua dgn harapan dpt kurang lg.

Smpi2, org tu layan dgn baik (sy suka~) last2 sy buat kt kdai tu dgn discount price. (^_^)
Sy pn tunggu la situ smpi dia siap. 1 jam gk la tunggu. Dan hasilnya? Waalaaah! Wlaupun tak segelap yg sy nk (which is not affordable) tp sy puas hati~

Nk letak gmbr cm useless sbb dgn hanya berbekalkan camera hp 1.3 megapixel tu..apalah sgt. Dh tangkap gmbr pn takda beza dh tint ke blm. So snang cite tgkla sndri. Cuma..pd ketika ini agk sukar la nk nmpk kelibat wajah keta kesayangan sy tu lg.. sbb cik rempah (panggilan utk adik sy yg ketika ini sdg berkhidmat dgn Syarikat Faiza dlm pembungkusan rempah->praktikal) dh bawak keta tu gi tmpt keja dia. =P

Promote #1: Kdai AirCool tu kt dpn Carefour deret2 dgn RHB Islamic bank, hujung skali. Selang 2 kdai dgn kdai mkn Seroja. Sila la dtg klau nk wat tint keta~ (^_^)

Promote #2: Kdai melayu, Tint Shop SNR tu kt bkt pasir. Deret2 Celcom center, Pos Malaysia, Proton. Btul2 sblh kdai Nadzi Optometris. Bgus gk kdai tu sbb dia dh wat tint utk keta org2 besar kt bt pahat ni. Keta dato’2, pegawai2. keta2 mercedes n bmw suma diorng dh penah buatkn. And so far suma puas hati. Cuma tu la..mungkin sy tak layak agaknya..hehe.

2 comments:

ulik said...

nk tint cam ima nye kete kan sbnrnye?? hehe

Amanda Eltiqaz said...

hehe btul2!

Related Posts with Thumbnails