April 14, 2009

Bila exam

Minggu ni minggu exam. Bosan tak yah ckp la. Klau kt uni org dulu, suma admin yg kna jaga, klau pintu dewan exam tu lg best, pak guard, mak guard, abg guard, suma la guard yg ada kt dunia ni dia suh jaga. Yg guard2 tu pulak suma budget poyo, jaga nk strict. Lecturer takda trlibat pn..

Dlm hati.." snangnya jd lecturer.."

Tp sumtimes kita kna ikut lumrah alam gk. klau dh alam kata, kt tmpt tu tak cukup admin. lecturer pn leh jd admin, xda hal nya.. lecturer jugak leh jd marketer, lecturer juga leh jd tukang susun kusi..xda hal la..lg pun gaji kn 'besar'..

Ok. tu citer msa blajar. Skrg org pn dh jd half mak guard jaga pintu msuk dewan, so kdg2 saja strict gk. Kata org putih, "Ikut procedure.." hehe. Ada la sbb musababnya kena wat gitu. Sape suh student nakal2 sgt. Cuba suma jd angel, msuk takyah la bawa 'toyol', toyol tu bkn nyenangkan korang pn, nyusahkan penjaga exam je. Pastu dh tau rules kolej suh pkai kasut tutup, rmbut pendek, kuku potong (um...kena tak ek?) ikut je la..bkn ssh pn. Org pn student gk, angel apa. Cuma pd bab2 len aa jd sweet2 devil (^_^) - asalkan tak nyusahkan lecturer dh. ok.tu len hari citer k.

Ok. jaga pintu exam still kira adventure jugak. Bab jaga student exam lg BOSAN. Dulu2 sy hangin gk dgn invigilator yg asik nk ckp "ATTENTION to all student..bla bla". Pastu asik nk jln ke hulu ke hilir. Eh, tau tak org tgh focus nk jaga exam nih? Lg hangin bla invigilator yg suka jln keliling dewan dgn kasut bunyik2, "tap tup tap tup.." pastu bila org angkat tgn,tgk cara dia jln rasa mcm masa sedang dihentikan. Lmbat cm siput. tau tak org tgh kejar masa, lg brapa minit masa nk abis? (mmg dh budget nk kuar setengah jam sblm masa tamat.hehe) and tak suka bila aircon mcm kt alaska, lg sejuk dari rumah iglu.

Skrg, nk tak nak trpaksa jln keliling sbb nk cari student yg meniru. Wlaupun tak penah tangkap student meniru, tp hangin gk la, disebabkan mereka,kami penjaga exam trpaksa bermata liar klau tak, nnt ada je student brlidah pnjang mengadu, nmpk kwn dia meniru tp invigilator tak amik kisah. huh. Sbb tu bila jaga exam brharap je ada org angkat tgn ke, hntr awl ke, pensel jatuh ke. Saja je nk jd punca jln2 keliling dewan. =P.

Plg 'best' bla trpaksa jaga kelas dimana ada student yg suka duduk dlm dewan lelama. Duduk dlm dewan lelama bkn satu hobi ok. Fine klau nk tunggu dlm dewan exam tu 3 jam genap KLAU subjek tu mmg perlu masa lebih or mmg awk tak cukup masa nk buat. Tp klau dh siap complete segala, pastu nk belek kertas soalan tu berjam2 smpai masa abis bkn la satu tindakan yg bijak ok.


Gmbr hiasan: Ni lah cnth pelajar yg sanggup tunggu smpi akhir masa utk SEMUA subjek wlaupun student len SEMUA dh kluar

Kan lg bagus klau siapkan cepat2, check smula, btulkan mana yg ptut, then kluar dewan awl. Jd masa selebihnya leh guna utk study next subjek or rehatkan otak utk study next subjek. Yg lepas tu bkn leh ulang smula pn. balik umah doa. dh ignore.

Org dulu ada gk la beberapa subjek yg akan tunggu dlm dewan smpai abis masa, siapkn cecepat pastu tdur. tu pn sbb dewan tu selesa utk rehat, klau duk luar panas (sbb balik saing kwn kn..hehe) - ini juga bkn tindakan yg bijak hehe.

Apapun, sy doakan korang suma tenangkan fikiran, study smart, struggle jwb then balik kampung dgn happily ever after~

Wish u all the best and GOOOOD luck!

7 comments:

Anonymous said...

I like this quote
"lecturer pn leh jd admin, xda hal nya.. lecturer jugak leh jd marketer, lecturer juga leh jd tukang susun kusi..xda hal la..lg pun gaji kn 'besar'..
"
Baru naik gaji sikit, dah gunakan alasan tu for everything, what a nonsense, nak buat camna we dont have any option. Cerita pasal exam ni plak, biasa lah akan ada mahluk yg suka akan kerusi dan meja exam, so if we give them half a day, they will sit the whole period....

no name said...

1. haha.
"Skrg org pn dh jd half mak guard jaga pintu msuk dewan"haha sekali lagi.
physically, u're not suitable lgsung jadik mak guard.

2. "gaji kn 'besar' "relevan kah??

3. "snangnya jd lecturer.."senang kah??

4. sungguh kejam kamu mengepos gambar hiasan itu! ;p

:: miss no name ::

raptorarena said...

bila la saya nak merasa peperiksaan dan jadik pemeriksa macam tu lagi..^^

nadxoxo said...

berani la sape yg jadi org last hantar kertas jawapan walaupun sume org dh kuar haha...nadiah kalo tgk sorg 2, 3, 4 dh kuar, mau cuak dah..sure gelabah nak anta cepat jugak hahaha

..:::R A I F A N A:::.. said...

teringat zaman amek exam dulu...x suka invigilator...berkawal cam polis peronda...huhu...skang dh jadi invigilator, amek la...BOSAN!!!

another BIG day for me tomorrow...jaga paper DCC...

miza said...

HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHA!!!!

aku gelak kuat2 baca post ko kali nih sampai org ofis memandang serong pada aku.

(aku rasa nk quote semua ayat dlm post ko nih sbb post kau sgt true!)

Amanda Eltiqaz said...

anonymous: haha..btul tu en anonymous,isu gaji sensitive skit,somehow kita trpaksa brkira jugak, sbb gaji yg dikatakan 'bsar' tu subjektif kn. =)

no name: dulu2 adalah org pernah kata, sbb gaji bsar suma keja kita kena wat,tp knapa lecturer sy dulu gaji lg BESAR tp relax ek. musykil..musykil...

takpa..gmbr tu skadar renungan,tiada kaitan yg hidup mahupun yg meninggalkn dewan exam.

raptorarena: jaga site tak samakah? oh ya, bezanya ktorng jaga org yg duduk statik, tp awk periksa org yg bergerak kesana kemari, gerudi sana sini, dan turun nek tangga..hehe (^_^)

miza: relek2. klau nk quote kena bayar RM1.00 setiap huruf. hahahaha!

Related Posts with Thumbnails