July 14, 2010

Secret Room

Zaman kanak-kanak saya tak banyak permainan yang boleh dimainkan. Especially dengan rumah sewa pada masa tu yang sangat lapang sebab parents tak banyak beli perabot. Jadi salah satu permainan yang selalu saya main adalah 'hide-and-seek'

Saya selalu wish rumah saya pada ketika itu ada banyak tempat persembunyian. Yang kelakar nya..saya dan adik main 'hide-and-seek' bukan sekadar dalam rumah dan keliling rumah, tapi kawasan kami tak terbatas sampai kami boleh sembunyi kat rumah jiran kalau perlu..hehe.

Tapi tu dulu. Sekarang dah banyak game. Kalau dulu saya fikir, kalau dapat ada almari kosong pun jadilah untuk main hide and seek. But secret room? Never thought of that. Walaupun agak teruja dengan design rumah bangsawan british zaman dulu yang penuh dengan laluan rahsia dan bilik rahsia. Tapi tak pernah terfiikir benda2 tu boleh di apply untuk orang kebanyakan cam kami2 ni. heh.

Jadiii...masa saya survey2 untuk reka bentuk rumah online...saya jumpa ni!



Best kan kalau ada bilik cmni! Especially bila perlu privacy. Bilik dibuat khas untuk entertainment room.


Actually ada banyak reason untuk kita buat bilik rahsia antaranya.. (ni je yang saya dapat fikirkan buat masa ni..ada reason lain?)

1.  Atas sebab keselamatan, kalau ada apa2 berlaku, boleh la sembunyikan anak2 ke isteri ke sebab tempat macam susah orang nak detect. Kalau zaman dahulu, laluan rahsia atau bilik rahsia kebanyakannya digunakan untuk jadi tempat persembunyian apabila berlaku emergency.

2. Atas sebab privacy. In case seseorang tu perlukan masa dan ruang untuk diri sendiri dan tak nak gangguan dari mana2 pihak, jadi diorng buat secret room supaya orang lain tak dpat nak cari dia kat mana. Kebanyakan penulis, pujangga, artis, pelukis, atau inventor mungkin perlukan secret room untuk tujuan ni.


Bilik rahsia dah jadi macam office dah.

Bilik ni sangat cute! ^^

3. Atas sebab storage. Actually secret room pun amat berguna untuk buat store. Sebab nampak lebih kemas. Just another option selain buat bilik khas yang ada pintu..apa salah buat secret room yang orang tak sangka pun disebalik almari ada sebuah bilik lain. hehe. Kalau ada barang berharga pun boleh simpan kat sini juga.


Tempat letak kasut =P

Tempat letak barang2 =D


4. Sebab just for fun! Sebab secret room nampak menarik dan creative =D

Sliding secret room (^_^)

Nampak macam almari biasa kan =D Tapi leh sangkut kot.

Secret room for fun!

Nak juga bilik cmni satu, untuk simpan barang satu dan untuk entertainment room satu. =D

Image source:
http://www.apartmenttherapy.com
http://weburbanist.com
http://www.opulentitems.com/Fine-Home-Decor.html
http://curiousphotos.blogspot.com



5 comments:

mimiekucayang said...

best ade bilik cmni...hehe..nt org nk cari x dpt...

encHIx laNDax said...

wah!best2!bole bace komik tnpe gangguan!

Puan nadxoxo said...

haha siap nyorok kat umah jiran tuh. sure lah menang!

Amanda Eltiqaz said...

cik mimie:
btul2. hehe. unless org yg buat tu. ^^

en landax:
hehe. komik saja dia. mesti slalu kena sound dgn mak bila baca komik ;)
(experienced that =P)

Amanda Eltiqaz said...

nadxoxo:
haha. umah jiran dekat2 je brani. =P

Related Posts with Thumbnails