August 17, 2010

Semoga Sembuh!

Hari ni selepas 3 hari adik saya Ain msuk hospital, dia dibenarkan keluar. (yeay!) But not fully recovered. Sebab? Ward terlalu penuh, sampai ada patient baru masuk terpaksa duduk atas kerusi sandar sementara tunggu patient lain discharge. Dan mungkin doktor percaya mak saya boleh jaga n wat treatment sendiri kat rumah since mak saya kan nurse. =D


4 hari lepas (Jumaat)..
Adik saya balik umah dari UiTM Melaka dengan kawan dia. Sampai rumah dia ngadu pening kepala dan rasa tak sihat. Bila mak rasa badan. hah! panas macam pegang cerek panas! Mak paksa dia batal puasa walaupun dah tengahari. Berkeras dia tak nak minum air. Akhirnya dia dah tak larat, dia makan juga ubat.

3 hari lepas (Sabtu)..
Bawa gi hospital (locum) doktor bagi ubat and amik darah. Suspected denggi tapi masih tahap rendah. Dia suh minum air banyak. Tapi Ain tak leh makan/minum. Semua muntah smula. Minum air je muntah. Ah..sudah. cmna nk makan ubat?


2 hari lepas (Ahad)
Pagi2 lagi mak bawa gi klinik kesihatan. repeat amik darah lg untuk compare result. tekanan darah dia makin turun, komposisi kuman dlm badan makin naik. Panas badan tak surut. Terus doktor proceed warded! Diorang bawa guna ambulance. Saya suggest nk bawa nek kete sndri since mmg bawa keta td tp tak dibenarkan sbb kes agak serius.


Ain tengah tunggu turn jumpa doktor ;)

Mak ikut ambulance, saya n angah drive ke hospital dan singgah kedai roti jap beli mknn sikit utk ain. tengahari kami sempat melawat ain sekejap. tgk apa yg patut. kami nak balik tu ain sedihhh jee..huhu.. "takpa ain..nnt ktorang datang ptg k =)"

Mak (tudung merah) sempat lagi borak dengan kawan2 lama dia. Sekarang mak kat klinik pakar 2, jadi bila jmpa kawan2 lama. Borak smpai lupa kejap anak sakit.hehehe.

Selepas waktu melawat kami sempat tgk langsir =P (huuu..sempat. abis bila lagi? ni pun byk kedai dh tak amik tempahan tau!) Dalam masa 2 jam kami solat, pastu pulun pilih langsir dan terus tempah. kami tempah kat nagoya carefour. hehe. boleh tahan murah la. layanan pun best! =D

pukul 430pm kami ke hospital smula lawat ain. kami berbuka di rumah atuk je ptg tu. takleh buka kat spital sbb nurse tak bagi melawat lebih pukul 7.


Semalam (Isnin)..
Doktor confirm adik saya demam denggi. mmg kalau ikut pandangan orang, kawasan perumahan kami (tmn sri sulong) ialah black area denggi. org kena denggi silih berganti. fogging hampir every week since last 2 months. Tapi sbb adik saya dh demam sebelum dia balik umah. jadi kes ni di hantar ke hospital melaka.

Sempat lagi cuba nak buat 'peace' tu..haha. Rehat2 k ainun~

Ain merayu nak balik. dia pressure duk sana. muka pn sedih je. kejap2 amik darah. satu hari lebih 5 kali amik darah. Saya urut satu badan dia..smpai angin keluar. baru leh sendawa. lega skit. Saya paksa dia buat exercise jari, tangan, gerak2 keliling supaya badan dia tak stiff sgt.

malam tu saya call dia,"ain nak balik esok tak? haa..kalau nak balik esk buat cara nak balik. jgn sedih2. gerak badan, mnum ecpi 1 botol bsar mlm ni. niat sihat. faham?" konon2 marah. haha.


Hari ni.. (Selasa)
mak call, "along! ain dah balik ya!" hehe..
best2~ walaupun dia tak fully recover dari demam tapi sekurang-kurangnya, dia dah keluar dari tahap yg memerlukan pemerhatian doktor 24 hours. skrg just kena maintain makan ubat dan minum air je. yeay! boleh buli dia kat umah~ (^_^)

okay semua, nyanyi lagu, "i want to move it, move it..i want to move it, move it.. i want to exercise!"


8 comments:

encHIx laNDax said...

get well soon adik miss!hahakz~

mak miss pun nurse?

Puan nadxoxo said...

alahai sian adik dy. kena time bulan pose lak tu. smoga dia cepat sembuh.

Amanda Eltiqaz said...

landax:
trima kasih awk! a'ah. mak awk ward mana ek?

Amanda Eltiqaz said...

nadxoxo:
tima kasih nad! tu la..banyak tgl puasa dia tahun ni.

semoga nad pn selamat melahirkan baby yg sihat ^^

mimiekucayang said...

semoga adik amanda cepat sembuh... insyaAllah... :)

Amanda Eltiqaz said...

mimie:
terima kasih mimie~ amiinnn.. =)

White Bird said...

semoga adek amanda cepat sembuh

Amanda Eltiqaz said...

trima kasih burung putih~ (^_^)

Related Posts with Thumbnails