October 26, 2009

Kenapa 10.10?

Sambung daripada post yang ini: Masa itu emas

Masa saya di awal remaja dan sangat suka usha jam yang cantik2 di kedai jam or website, saya selalu tertanya2 kenapa kebanyakan jam yang advertised dan tak bergerak selalu tunjuk pada pukul 10.10.

Bila tnya parents..nnt suh tnya org kedai.Tp tak berani nak tnya sebab segan kan,mcm soalan budak bawah umur lak. =P

So sampai sudah pun tak tau jawapan nya. Sebab pada saya klau nak buat ia mcm senyum blh jugak wat kat 3.45 ke, 2.50 ke or 9.15 ke. tapi mostly akan buat 10.10 @ 10.08

Just last year (dah outdated dah pun..baru teringat nak post..hehe) saya try google dan jawapan nya pun tak brapa convenient tapi ada gk kebenarannya kot.

First, ada sebab yang kata ia adalah masa Presiden US, Abraham Lincoln ditembak pada 10.15pm, April 14, 1865 dan akhirnya meninggal pada 7:22 a.m., April 15, 1865. Wlaupun macam tak berapa tepat, 10.15 and 10.10 ada kaitan ke? hurm..

Tapi sebab yang paling sesuai adalah sebab, kebanyakan penerbit iklan kata 10.10 sangat sesuai untuk pengiklanan dan hampir menjadi standard kerana ia nampak lebih simetri (seimbang) dan tersenyum,

"We always put hands to 10.10 here and in other collections I'm responsible for. The answer is probably quite simply that it looks better, aesthetically and practically, as the clock has a 'smile' on its face (not just a marketing gimmick, it really does look better than a 'down turned mouth' at 8.20) and, as others have said, because it keeps the hands clear of signatures and other subsidiary dials. I note that not every firm uses that position in their marketing though. Synchronome, for example, appear to depict their dials at 3.00." - Jonathan Betts

"The opinions I've read tend toward 'framing' the maker's name on the clock face. Viz: when the logo is placed above the center, the hands are at 10:10 but when the logo is below the center, the hands are shown at 8:20 framing the maker's name. Wristwatch advertising follows this trend." - Les Lesovsky, (clock creator)

"Thomas A. Frank wrote: '...most manufacturers trademarks are just above the center pipe, and having the hands at 10:10 causes your eye to naturally follow to the trough, thus bringing your view right to the trademark....' and often the Model name is centered under the center pipe, ruling out any hand more or less straight down (between 5 and 7). Date windows most often are at 9 or 3, and subsidiary seconds usually at 6. For aesthetic reasons you want the two hands neither nearly covering each other nor nearly in a straight line. By default the 10h10 looks pretty good." - Fortunat Mueller-Maerki

"I too have heard the 'smile' theory, which makes some sense from the emotional marketing perspective. Equally likely is the fact that most manufacturer's trademarks are just above the center pipe, and having the hands at 10:10 causes your eye to naturally follow to the trough, thus bringing your view right to the trademark." - Tom Frank

Resource: www.ubr.com 



7 comments:

raptorarena said...

hmm..saya rasa memang more kepada commercial la..nampak lebih seimbang..

xpun..sebab car tu je kita boleh nampak beza jarum panjang n jarum pendek..

kot..

=P

Amanda Eltiqaz said...

tu aa..jam yg sangat comel..hihi

fndrocka said...

yer lah tu..macam aku ada baca kecantikkan wajah manusia dipengaruhi oleh wajah muka yang seimbang..antara muka yg seimbang tak silap aku termasuk angelina jolie dgn brad pitt.simetri lah katanya..macam ada titip keharmoniaan gitu.

ima said...

ape yg ko merepek ni fendi?

Amanda Eltiqaz said...

haha. muka sy simetri tak ek?

kecantikan wajah manusia pengaruh kecantikan wajah jam jugak ek? menarik2..hehe.

nak cari jodoh yg ada 'titip keharmonian' jugak la~ ^^

fndrocka said...

SHADAP YOU IMA.HAHAHA

tak pnah tgk pun muka kau amanda

Amanda Eltiqaz said...

yg tgh duduk baca suratkabar kt atas tu dy la. pkai baju warna oren..hehe =P

Related Posts with Thumbnails