February 23, 2008

Al kisah Masjid Kristal T'ganu

Cerita ni tiada kaitan dgn yg hidup mahupan yg sudah tiada..cuma ingin berkongsi pendapat..apa sbnrnya yg berlaku?

3 minggu lepas... (1/2/08)
Adik sy balik dr terengganu...dia blajar kt UMT (universiti malaysia terengganu..dulu dikenali sbg kustem). Maklum la dh cuti raya cina..seronok sgt sbb suma org balik time tu...cm biasala..rumah yg biasanya diduduki oleh 4 org shj...tetiba meningkat jd 7 org....mcm pasar borong! apa tak nya...dh suma adik beradik perempuan kn...'lembut2' juga..tp suara...kalah siti nurhaliza..huhu...kat umah...masing2 jd "diri sendiri" =P

Okay..nk kita forwardkn cerita ni.. Sblm angah sy balik ke rumah..dia sempat la singgah ke masjid kristal yg kt pulau wan tu.. Slh satu tmpat Perkampungan Hadhari... Mmg meriah~ rmai sgt org...keliling org kt kwsn masjid tu...dr pg smpi la mlm...tp adik sy dr pg smpi waktu mgrib je...after magrib tu dia balik dh.. Dan salah satu kecantikan masjid kristal tu...selari dgn namanya...mmg SGT CANTIK di waktu mlm...bgaikan kristal bergemerlapan... mcm korang beli kristal...pastu bawa msuk bilik gelap..then suluh lmpu kt kristal tu...kn cantik kan? Haa...masjid ni pn sgt cantik dgn cahaya yg berwarna warni (seperti yg diceritakan oleh adik sy la...hehe...n beberapa kwn2 sy yg dh pegi jugak)

Tp..kecantikan tu dilihat dr luaran nya sahaja.... Sgt sedih dan sgt suram utk dalaman masjid tu sbb...sepanjang hari adik sy berlegar2 di kawasan masjid yg besar dan indah tu...tiada sekali pn dgr suara azan berkumandang...tidak utk zohor..tidak utk asar...tidak utk magrib... Mmandangkan adik sy tak semayang (sorry angah...huhu..) jd dia tak masuk n tak tau la cmna keadaan dlm masjid tu diwaktu2 tersebut..rmaikah org msuk? yg psti...org suma sibuk berjual beli n melihat2 masjid mcm tmpt perlancongan...

Yang sy musykil knapa takda org azan? Knapa takda imam? bkn ke tu masjid yg diagung2kn oleh org rmai...tp knapa tak perindahkan dgn suara azan? Sy dgr kt tv..ada 'org A' menggembar-gemburkan masjid di kaw kelantan n terengganu buruk n tak lawa...siap letak gmbr...tp sekurang2 nya..sy tau..(sy pernah ke terengganu..) wlaupun surau/masjid tu nmpk buruk dr luar...tp bila masuk waktu...rmai je org semayang berjemaah di dalam.. Lepas tu 'org A' yg menggembar-gembur tu buat masjid seindah kristal...tp sayang..knapa masjid seindah tu takda org azan n takda imam? Mungkin juga sbb masjid tu terlalu baru...jd takda siapa lg yg layak utk menjadi imam n bilal di masjid tu..? atau tak jumpa lg org yg seiring sejalan dgn 'org A' ...

Okay..ini takda kaitan dgn mana2 politik kay...cuma sy rasa...secara umumnya...klau nk wat masjid...mestila ada org yg akan pergi ke sana...dan mesti kena ada imam n bilal...ni bkn surau okay...ni MASJID...masjid yg kuar tv suma...so..tak ptut berlaku...smpi takda org azan suma...

Ini salah satu komen yg sy amik dr YouTube:


celythia (15 hours ago)
Ape motif diorg wat masjid kat situ hah???Masjid tu bknnye leh digunakn utk dirikn smayang jumaat pn..penduduk kat pulau wan man tu tak sampai 40 org pun...nk pegi situ pn kne naik bot...ape kess??Tp x dinafikan kalau buat masjid gitu (KRISTAL lak tu nmenye) utk bmegah2..akhir zmn mmg gitu..


And just some sharing...after few days angah sy balik ke terengganu suma, ayah sy yg begitu curious dgn kecantikan masjid kristal tu (sbb ktorng SUMA sgt JELES angah dpt pegi tp ktorng tak dpt...waaa....) pn mncari gmbr2 masjid tu.. Sehinggala kami dibawa ke video klip dibawah...

Okay..video clip ni cuma utk perhatian dan peringatan..cuma utk pertimbangan suma...
Saya tak pasti apa yg berlaku sbnrnya...tp wlau apa pun yg terjd kt dunia ni...ada hikmah n maksud tersendiri..tak kira la baik atau buruk... Atas kita nk menilainya...



Saya tak pasti video ni btul atau tak.. Tp ntah ek..kdg2 ada bnda yg tak dpt kita nk tentukan logicnya..sbb tak dpt nk tgk dgn mata kasar..mcm gmbr makhluk halus yg tetiba ada bila org tangkap guna camera.. Ada org percaya n ada org yg tak percaya..apapn..hanya org yg menyaksikan nya sendiri je yg melaluinya..n terpaksa percaya...

Yang membuat masjid ni Patrick Lim..jd tak pasti la mmg binaan bngunan ni mcmtu atau tak sengaja terbina dlm bntuk cmtu atau...ALLAH nk tunjukkan sesuatu...atau...video ni telah di'edit' hehe...

p/s: Bila la sy nk 'mendirikan masjid' ek.. (^_^) agak2 lg 3 thn ok tak? =P

@))->-- See ya~ --<-((@

2 comments:

gajahchan said...

hehe,
aku bila dpt tau pasal masjid nih pun dah tau apa tujuan die ia dibina..hanya utk tayangan org ramai dimana bukan utk dijadikan rumah ibadat..aku xder lah kecewa sgt sbb skrg nih mmg banyak masjid dibina TP baper ramai org yg pergi solat kat masjid tuh..

biarlah surau atau masjid itu buruk TP dalamnya berisi dgn alunan org mengaji al-quran, laungan azan dan solat berjemaah nya..

sesungguhnya rupa luaran itu tidak kekal selama nya, kalo kena tsunami kat kawasan tuh..x tau la apa yg terjadi kat masjid tuh nanti..

amik lah iktibar tsunami di Indon dulu tuh, hanya Masjid yg kekal di tgh2 kawasan yg dilanda tsunami tuh..tak terjejas sedikit pun sturuktur nya kecuali pagar masjid.

Ku pohon padamu ya Allah, ampunkanlah dosa dan bukakanlah hati hamba mu yg alpa akan tanggungjawab mereka~

amanda eltiqaz said...

btul2..ada kwn2 kelantanese yg dy knal pn kata..dia duk dekat situ..tp mmg susah nk kesitu..jd apa tujuan diorng wat klau skadar nk tunjuk yg 'diorng' leh buat masjid cantik utk rakyat terengganu.. ntahla...dirong ni suka bgn je tp tak nak turun2 kot..

Related Posts with Thumbnails