July 8, 2009

Kg Bintang

Ada satu kampung kt area kami ni agak special. Memandangkan perjalanan dari umah kami ke sekolah adik -> tmpat keja mak -> tmpat keja sy, agak jauh (lebih kurang 20km) dan mengambil masa lebih kurang 20 - 30 min, juga blh mencapai sehingga 40 min (jika jln sesak), maka sy telah mengambil initiative utk cari 'short cut'.

Dan 'short cut' trsebut adalah melalui kg bintang. melalui perkiraan sy la kan, klau pepagi nk hntr adik sekolah tu, klau lalu jln biasa (peserai) ia akan mengambil masa 30 min trmasuk dgn ekor blakang lori, berehat sbntar di dpn stiap kali budak sekolah melintas (dan kami trpaksa melalui 3 buah sekolah..huhu) dan road blok.. (polis mmg keji...pagi2 lg nk wat road blok, saja nk bg dyana gi keja lmbt.huhu) sy nk cadangkan lps ni diorng wat after pkul 8am, blh?

Kampung Bintang
(Ini peta yg menimbulkan kontroversi di kalangan ofismate. Peta kawin mesti la lg cantik dari ini.huhu.)


Jadi, klau melalui Kg Bintang ni klau ikut perkiraan sy, leh jimat 10 min. hehe. byk tuu.. Klau before ni sy kna kuar umah plg lbt 640am baru leh smpai sekolah adik 715am. Even lmbat 5 minit pn akan menyebabkan adik kena tulis nama kt pintu gate sekolah dia. Tp klau lalu bintang, even kuar umah kul 655am pn, blh tiba sekolah adik plg lmbt 718am. =D

Okay, perkiraan tu suma sy wat ketika mak sy tak keja la. Dulu klau mak ada sama dlm keta, mmg dia bantah sehebatnya, tak nak lalu kawasan kmpg tu.

Sebab:
1) jln raya kg tu sempit. dia plg gelabah bla selisih dgn motor n kereta. klau tgk mak, mcm nk melekat bdn dia dgn seat tu.hehe. tp klau ayah bawa, dia relax jek.

2) dia buat spekulasi sndri kwsn tu byk paku. huhu. mana dia dpt idea ni ntah. tp ada lah 2 org kawan sekerja dia yg stiap kali lalu kwsn tu mesti tayar kena paku. tu nasib diorng la. tp silap besar la org tu bgtau mak sy. mak akan pikir SEMUA keta yg lalu situ akan kena paku.

3) sbb sy yg drive. sbb mak kata takut sy bawa laju. (yelah sy bawa laju sbb nk kejar adik tu msuk sekolah b4 720am )

Tp ada satu hari tu sy nekad, tak bgtau mak yg sy nk lalu kwsn tu. Skit lg smpai simpang sy bg signal n trus masuk. Mak diam n tgk muka sy. Sy ckp, "Kita dh lmbat ni mak, lgpun dgr2 ada roadblok kt dpn sekolah tu". Mak jwb, "Oh.." smbil bersandar kemas dgn seat.

Tp hari tu sy tak bawa laju. Sy bawa relax je. Klau selisih motor sy bawa se'perlahan' yg mungkin. Kt simpang pn pelaaaaaaannnn je. Bawah 50 la kira. Then tgk mak makin selesa...dan akhirnya smpai hujung simpang dia diam tak tegur apa2.

Esoknya..sy lalu lg kawasan tu n buat bnda yg sama selama 3 hari.

Hari keempat, sy sengaja tak lalu situ n lalu jln biasa yg jauh.

Hari kelima, lg beberapa min nk smpai simpang Kg Bintang mak dh ckp, "Along, kita lalu sini je la, jln biasa tu jauh la, sesak, yg ni cepat skit". Sy pn ok je!

Tp sy tak tau mak sedar ke tak, hari2 selepas hari itu...speed sy semakin laju, 60 -70 and dia tak kisah..even bla selisih keta, sy tak tekan brek pn dia nmpk relax je..

Haha. akhirnya sy berjaya convince mak sy, yg lalu kt kwsn tu selamat (insyallah..) dan sy bawa tak la 'laju' mana.

Sekarang, hampir setiap hari sy akan lalu situ utk gi keja. Balik jarang lalu situ sbb mak suka singgah pasar borong peserai tu. ada je bnda yg nk dibeli nya. sy pn tak faham knapa dia tak nak beli sekaliarung.

****************

Di kisah yg len, di kampung bintang juga tgl 3 org rakan baik. mereka menyewa di situ. namun baru2 ni berlaku krisis di mana seorang rakan mereka En H, ingin pindah kerana telah membuat keputusan utk tgl bersama dgn seorang gadis di rumah sewa lain.

perkara ini menimbulkan kesedihan kepada 1 org rakan baik itu, En A. lg seorang rakan baik, En A juga, tak kisah sgt. tetapi, perpindahan itu juga memberi kegembiraan yg amat sgt kpd En H kerana dia bakal tgl dgn seorang gadis. Maka sementara En A sibuk mencari rakan baik yg baru, En H juga sibuk mengemas rumah barunya.

Namun, sy turut bergembira kepada En H kerana bakal melangsungkan perkahwinan dgn gadis trsayang pada 11 July 2009 nnt (^_^).

Mereka juga rakan baik sy~ cuma sy tak tgl bersama mereka la. hehe.

Ni gmbr kenangan mereka.
( Azahari & Sham - yg nk pindah tuu =P )


4 comments:

arie81 said...

dyana...awk saje nak perli sy lah tu kan jalan kat kg bintang tak elok...

Amanda Eltiqaz said...

tak la, sy nk perli halim =P

En Z said...

En A, En A, En H dan En H, sekarang ni hanya tinggal En A dan A , dan juga new comers En H. Mungkin satu masa nanti ada pula En B, En C, En D, En....En. Z.... saje je post kat sini sbb tgh bosan buat open reg kat mersing....

Amanda Eltiqaz said...

En Z: Selamat Kembali ke kolej..! Arini En Z hidden id lak, nk sy clearkan tak? hahahaha

Related Posts with Thumbnails