August 17, 2009

Cikgu! Cikgu! Ni mcm mana?

uhuk..uhuk..
aiih..batuk ni tak ilang2 lg.. dh 3 botol ubat batuk mengalir kt anak tekak. baik sehari jek, pastu batuk balik. yg trbaru ni batuk ilang dr pagi smpai ptg..mlm start batuk smula..huhu..

last week adalah hari terakhir sy ngajar tuisyen kt Prestige. bkn lama pn kt situ. baru 1 bulan setengah. tp cukup la pengalaman kt situ. teruk.

1st reason,psal payment.

Bkn org mata duitan sgt pn, tp reason utama org nk wat part time kn utk duit tambahan, tak kisahla buat part time apa pun. tp sbb dh bidang kita mngajar,so tuisyen mmg menarik perhatian.

Pengalaman org kt tempat2 tuisyen len, klau hari tu gnti kelas tuisyen, abis kelas trus dpt duit. And so far, tak pernah kurang RM100 utk 2 jam.

First time org jd guru gnti kt situ akhir bln Jun, sy trus tnya psal payment mcm mana. Dia kata...dia blh bg plg minimum pn leh dpt la dlm rm50 cmtu. Ok..so agak excited la.

Rupanya, payment dia delay 2 minggu. Tp bla dpt payment, RM26 je! Sengal nya..duit minyak org pn tak leh cover, apatah lg duit jajan. Masa tu org dh start ngajar 2 minggu kt situ. Nk berenti trus takut payment bulan tu tak dpt,so truskan gk smpai akhir bulan Julai.

Akhir bln Julai org tnya payment cmna, dia kata akan byr next week (minggu pertama Ogos) First week Ogos, org tnya lg, dia kata minggu depan.

Eh eh..main suka suki nk byr lmbt2. Minggu kedua Ogos org call kerani kewangan tu 2 kali. Tp dia kata dia dh bg kira2 tu pd pengetua. Sabtu minggu kedua tu trpaksalah org dtg juga tuisyen tu. But to my surprise, jmlah student daripada 18 org yg dtg cuma 2 org. Huhu..

Lg la tak berbaloi..dtg jauh2 dr parit sulong, semata2 nk ajar student 2 org yg bayaran nye cuma RM26 utk sehari. Time tu juga sy pegi jumpa pengetua nk berhenti.

pengetua: "Klau blh jgn la berenti. Kita perlukan cikgu kt sini,lgpun awk bgtau last minit, bkn senang nk cari cikgu gnti.. Klau nk berhenti pn abiskan bln Ogos ni la ye"

saya: "Sy tau susah nk cari cikgu gnti, tp klau last minit baru tau yg bayaran cmtu,bkn senang sy nk truskan keja sini, tak berbaloi, cikgu. awl2, cikgu kata leh dpt dlm rm100 lebih. sy mnta maaf la bebanyak"

pengetua: "ye la..sy faham..rumah pn jauh kan.."

saya: "Hm...tu la. Klau blh hari ni sy amik bayaran yg bulan lepas"

pengetua: "Hm...bulan Julai...total suma...hm... RM 58.90..."

saya: "Hah? (dgn muka trkejut..) ni dh trmasuk suma photostate dan buku yg sy claim??"

pengetua:"ha'ah...ni dia jmlah student...dan suma pmbayran mereka..ada 3 budak tak byr lg..jd kita pn takleh nk bayar cikgu la.."

saya: "Eh..cmna ni cikgu, sy ajar diorng, akhir bulan ptut sy dpt la, tak ksah la diorng byr ke tak yg penting bkn ke tmpt tuisyen ni ptut cover utk byar cikgu."

pengetua: "Kami tak mampu.."

saya: "Hm..klau cmtu bila sy leh dpt bayaran selebihnya?"

pengetua: "Bulan depan.."

saya: "Sy nk berhenti hari ni juga, cikgu"


.

.

.


Tak snggup sy nk continue dgn mslh management kt situ. kang tak psal2 kena gnti cikgu itu ini..pastu tak dpt apa2 atas alasan amal jariah..huhu.

Wlaupun sgt kesian kt budak2 darjah 4 tu sbb rasa dh serasi dgn diorg...tp, apakan daya..cikgu trpaksa pegi.. (~_~)

6 comments:

H.A.K.E.E.M said...

sy sedih kalo jd student kat ctu...tp nak wat mcm mn kan? kesian kat miss jugak...huhu

Amanda Eltiqaz said...

kesian sgt..dh la comel2..hihi.

raptorarena said...

kasihan..sgt kasihan..xpela..ada ubi ada batas..

apa kaitan..?? =P

onel0ck said...

rezki ade kat mane2...
insyaallah bleh dpt yg lbih baik dari skang...
=)

Epy^Smith said...

erm.. kt sana org masih xpandang tempat tuisyen sbg place yg blh improve anak2 dorg.. no wonder student ckit n management bermasalah.. tp lbh truk lagi kt KPTMKL dgn Rektor yg bermasalah.. pe pon masaalah ttp masalah.. huarghh.. tired tired kan... Buat la tuisyen sndri kt umah... hehehe..

Amanda Eltiqaz said...

tgk tmpt tuisyen gk. mmg ada tmpat yg studentnya btul2 nk blaja dan sy yg jd cikgu kt tmpt tu pn bersemangat nk ajar. ^^

rewards + recognition = high motivation

problems + no rewards = baik tak yah keja.

Related Posts with Thumbnails