August 27, 2009

Peristiwa Puasa


Dah hampir seminggu kita berpuasa - 6 hari. Dan lg 4 hari ke ambang Hari Merdeka. Tp suasana merdeka tu mcm ilang. tak mcm zaman kita sekolah dulu yg berebut2 beli bendera kecik.

Kadang2 bila tgh drive ke tempat kerja tu mengelamun la jugak teringat masa zaman sekolah2 puasa. mmg kelakar.

Saya start puasa masa tadika. Masa tu cukup gk puasa 30 hari, tp ada gk la 2 3 hari yg separuh hari.hehe. Tu pn bila hari2 terakhir puasa bila tak tahan tgk mak nye kuih tart..bau diaaa...pergh...mmg..bkn stakat menguji lg dh,membunuh keimanan puasa la time tuh.

Yg plg kelakar masa sekolah menengah form 4. Saya kat MRSM Mersing time tu, kelas Acturus. (hehe..bangga gila masa first time dpt nama kelas ni, sbb rmai org tak tau, "Acturus tu apa?" - "Acturus tu bintang laa.." =P )


Kisahnya..saya baru first time puasa kat mrsm. Cuaca di mrsm mersing blh diibaratkan mcm 50% padang sahara. sangat panas. klau sy di awal kemasukan dulu,payung mmg tak lekang aa dari tgn. pedulik apa org ckp puteri lilin ke apa,yg penting klau takda payung tu mmg takleh nk buka mata, dia punya terik tu. Tp bila dah lama2, kulit mata kaki suma dh lali..harung je suma.

Awal2 puasa tu adalah minggu exam (or quiz??) tak ingtla.. Duduk ala2 exam SPM dan melibatkan semua kelas termasuk form 1.Pada suatu hari,sedang tekun menjawab subjek yg sangat pecah kepala...

dan 2 jam berlalu...

"Masa dh tamat! Sila letakkan pen anda dan bla bla bla.."

Waah..leganya rasa masa dh tamat~
Tetiba kwn sy, eddie panggil dan bawa sy kat tepi pintu belakang kelas.

Saya: "Ish kenapa eddie?"

Eddie:
"hehe..saja nk tnya kau leh jwb tak paper td?"

Saya: "Uish..blh tp susah aa...tak faham sgt.. =( Tp..ni mcm ada bnda lain je nk tnya,knapa?"

Eddie:
"Hm..tp..klau aku tnya, kau jgn marah eh? Yela..baik aku tnya drpd azman yg tnya" (eddie ni kira rapat gk dgn sy dan duduk depan saya dlm kelas,azman lak kira musuh dalam selimut saya,suka mengutuk je)

Saya:
"Hm...tak la kot, knapa?" Eddie tetiba dekat dan berbisik, "Kau tak puasa ek?"

Saya: "Ish..(smbil menjauhkan kepala) puasala. Kan Dy sahur pg td"

Eddie:
"Abis..knapa td kau minum air?" Hah? Apakah?? Minum air? Hohohoho...terasa darah dari kaki naik lajuuuu ke kepala..panas muka dibuatnya.. Malu sungguh!

Eddie:
"Ha'ah..kau minum air..2 kali tau. Aku bkn apa..aku tak kisah sgt,tp klau ye pn tak puasa..tak baik minum air depan org tau..aku pn haus gk.hihi.. (konon dgn nada plg sopan supaya aku tak terasa..) Paper pas ni kau jgn minum lg tau..jgn marah eh..aku tnya je.."


Hoho...wlaupun saya cuba explain cmna skali pn, blm tentu Eddie percaya. But, the REAL thing is..mmg saya berpuasa.~~~ Cuma, tindakan luar sedar tu berlaku sbb dh kebiasaan. Mmg dh kebiasaan bila pening kepala je trus capai botol air. Air botol tu pulak mmg dh ada atas meja. Bawa dari semalam, waktu prep. Klau hari biasa botol air mmg sentiasa ada dlm beg dan atas meja (kering kontang tekak klau xda air..panas tuu)

Jd bila time exam tu, ntah bila capai botol air n trus gulk..gulk.

Hari tu berlalu dgn tanggapan Eddie sorang je nmpk. Agak senang hati la kan. Rupanya mlm tu time prep,azman dtg kt meja n tegur. "kau tak puasa kn tadi? " dgn anak2 mata jahat dia tuu!

Eiii...cis..


12 comments:

RAIFANA ABDULLAH said...

biar betul dy???

hahaha.mesti tak sedar ni kan?hehe =P

Wandi said...

ha.. ha.. kantoi.

Wandi said...

ha.. ha.. kantoi.

Wandi said...

ha.. ha.. kantoi.

ima said...

tu nama nye rezeki...ke dy buat-buat x ingat je? hoho

Amanda Eltiqaz said...

wandi:
uit..byknya wandi hntr?? haha...tp kantoi kt sekolah menengah yg dikelilingi lelaki2 hensem lg kiut mmg takleh diterima dek akal! huhu..

ima:
rezeki tu bberapa saat je. jadi 'bahan' berhari2..haha!

raptorarena said...

ahaha..knapa saya tak pernah tau pun cerita ni..

oh ye..ayang kan ego dulu..^^

Amanda Eltiqaz said...

raptor: kata perempuan melayu terakhir..haha~ =P

H.A.K.E.E.M said...

hahahahaha.....siyes klakar..hehehe

Amanda Eltiqaz said...

hakeem: agak2 lelaki macho ada kena cmtu tak? hehehe

Epy^Smith said...

laki macho dye minum sorok2.. wakakakka.. entry nih mmg pecah perut.. kenyang gelak beb...

Amanda Eltiqaz said...

ish..tu la..klau sy perempuan cun mesti Eddie tu kata, "eh..takpa2..sian dy..haus" hahaha

Related Posts with Thumbnails