September 6, 2009

Speghetti Bolognese

Teringin nk makan speghetti bolognese....


Sedap kan? Huhu...... (¬_¬)

.
.
.

3 tahun lepas..masa praktikal kat Penang..
saya sewa rumah dgn 3 org lagi org penang. salah sorang ni akak keja mechanical engineer kt motorola. bahagian design handphone motorola. Dia slalu masakan saya mcm2. budak kecik la katakan. kebetulan dia pn org johor n stil single. so dia suka la melayan. salah satunya dia suka masak spaghetti bolognese ni. mmg sedap. tp tu la..tak penah terpikir nk amik resipi.. ada akak kan.. =P


2 tahun lepas, masa kau UTP
Ada sorang lelaki ni pandai masak. Dia pun suka masakkan untuk saya. Kadang mee goreng, kadang kek, dan salah satunya spaghetti.. Spaghetti dia pn sedap! Wlaupun takleh lawan Kak Lin nye, tapi dia letak byk bahan..satu bekas tu 75% saya mkn..selebihnya kasi housemate.. =P Kali ni sy ikut dia gi shopping bahan2, kunun nk tau resepi la..tp bila tgk dia amik itu ini..jenama pelik2..siap minyak zaitun segala (mak sy pun tak penah guna minyak zaitun), daun apa ntah namanya..dengan oregano? huhu..trus sy tak malas nk ingt..

Dia: "You ingat tak bahan2 yg kita beli tadi?"
Saya: "Ntah...spaghetti batang tu? Hm...lagi...lego..."
Dia: "Bkn lego la...prego...ganti tomato cincang.."
Saya: "Oh..eh..aa...takpalah..yg penting you dah siap masak nnt you hntar kt I tau ^^"
Dia: "Yela....yela...pemalas...cmna nak masak utk Azam nnt..." (aik...sapa Azam? =P )
Saya: "Alah...dia tak cerewet makan mcm you..."

1 tahun lepas...
Wife En Zul bawakan sebekas yang besar spaghetti..tapi silap la..org baru balik lunch time tu. Pulak tu time lunch, makan tak hingat dunia kerna sangat lapar dek tak breakfast.. Masuk je office trnampak spaghetti..sibuk cari bekas nk bawa balik..tp takda.. Petang tu sblm balik nekad nk mkn jugak spaghetti tu.. hihih! Sedap! Mmg menjilat sudu =p



Tapi tahun ni...tetiba hari ni sangat2 teringin nk makan. Nak beli mahal...tapi..tapi..takda org nk masakkan...

Oleh ituuuu.... Saya berniat..baru berniat okay..jgn mengharap sangat.haha! Saya berazam utk masukkan dalam list menu yg perlu dipelajari iaitu:

  1. Rendang Raya (nama sy bg sendirik.hehe) nak masak yg sebijik cam atuk buat.. ^^
  2. Spaghetti Bolognese - byk yg simple tp nk try mcm kak lin masak. Klau dh terror sket nk buat mcm kat Old Town Cafe yg org pegi dgn Si Dia. ^^
  3. hm....
  4. hmmm....xda idea la..heheh..

Kalau jadi nnt sy tunjuk kat korang k. Yg gmbr atas tu sekadar gambar hiasan buat menguji keimanan di bulan puasa... ;)



4 comments:

Amanda Eltiqaz said...

Er...ada sesapa ke nk masakkan utk saya sementara saya baru nk blaja ni..? Ada? (",) ada? (,") eloo? nmpknya..xdala..(-_-)

raptorarena said...

memang xde..tp old town cafe tu mmg sanggup nak msakkan bape pinggan sekalipun..

cuma bayar tetap bayar..^^

Amanda Eltiqaz said...

oh..btul la kan..! Ada sesapa nk tlg bayarkan? (",)(,")(",)?

onel0ck said...

sedap...
nak gak lapor...hehe
miss dah wat persiapan raya blom?

Related Posts with Thumbnails