January 9, 2010

New Semester!




Bermula nya semester baru kali ni memang sangat berharap dapat pelajar yang lebih baik. At least improve from previous semester. Same goes to me la kan. Harap boleh jadi SAAAAAAAANGAT PENYABAR berbanding kesabaran sebelumnya2.

Lepas 2 tahun keja ni, apa org belajar psal student ni. Setiap batch(kemasukan baru) dia akan ada satu persamaan yang nyata despite of variation of attitude and IQ.

Masa saya mula2 mengajar dulu (end of 2007), kebanyakan student batch tu adalah yang agak out-spoken,mesra alam dengan pensyarah) but at the same time,saaangat hormat pensyarah. We can be friends but at the same time msih rasa dihormati. Most of them adalah gila-gila (in terms of giving ideas and response to our teaching in class) but not in a rude way. Dan mereka msih boleh keep in touch with lecturers here until now.



Next batch blh dikatakan glamorous batch. Baik lelaki baik perempuan sangat suka bergaya dan tarik perhatian pensyarah. Yang lelaki gaya rambut bagai pelakon korea, yang perempuan gaya cakap macam Sharpay dalam High School Musical. Academic - half2. half are veryyyyy good, dan half are just okay..

Then next batch, most of the students adalah agak pendiam, tak se'aktif' pelajar2 before tapi majority of them are quite good in academic. Group ni sangat kurang respond to our teaching in class. Blh kata separuh semester tu saya cuba cari macam2 cara utk dapatkan attention diorng, sbb klau tak, saya tak tau samada diorng faham atau tak apa yg saya ajar. Klau faham pun diam, tak faham pun diam, ntah2 nak tnya pun tak tau apa yg diorng nak tanya. =P Buuuttt...they can stil respect the lecturers.Sangat helpful.^^

New batch - HAPPENING! but lack of attitude. lack of respect. very brave in expressing thier feeling tapi agak rude sumtimes. very talkative - caaakap je tak tentu masa, org tgh mengajar pun msih nak bercakap kosong. academic..hurm...majority are okay..just okay.. Tapi masih dapat rasa suasana hormat kpd lecturer skit2..

Next batch (Julai 2008) - the most violent, rude, NO respect to lecturers, and NO motivation in study. huh. << majority of them. yang okay dan msih sihat hati dan nurani tu sangat sikit.Mereka mcam gara masakan, sikit tapi sangat menyenangkan hati lecturers, sbb mereka la lecturer msih boleh tahan sabar.

The truth is. Saya saaaaangat tak kisah kalau student tu tak pandai. Sebab saya tau, tu la tujuan dia dtg kolej tu, nak belajar kan. Dan saya tak expect suma orang akan faham apa yang saya ajar sbb penerimaan dan cara belajar setiap org berbeza wlaupn impianya sama. Cuma saya memang sangat geram dgn student yang pemalas + kurang ajar. Baik dia tak pandai + pemalas atau pandai + pemalas..dua2 adalah penyakit. Pelajar mcm ni dulunya sorang dua je utk setiap kelas. Tapi last batch penyakit tu mungkin dh merebak.. Hampir 80% ada penyakit ni. Haaih.. =(

Perjalanan students2 ni umpama perjalanan dari Batu Pahat ke KL. Ada yg naik keta, ada yg naik motor, ada yg naik flight dan mungkin ada yg jalan kaki. Suma akan sampai cuma cepat atau lambat je bergantung pada cara/kenderaan mereka. Jadi my challenge is to make sure, mereka suma akan sampai ke destinasi dalam kadar masa yg lebih kurang sama..by showing them the BEST WAY to understand all chapters then, the rest are up to them whether to accept it or not ;)

Whatever it is....Just hope for the best in this new semester and new year! =)

5 comments:

zuraidin said...

Good Luck with the new student, new bosses as well....

Amanda Eltiqaz said...

new room! nnt dy akan update rupa new lecturer room. ;)

jgn jeles en zuraidin~ hihi.

Gud luck juga, jadi student ^^

miza said...

go go go cikgu dyana!!!

Muhammad Afiq said...

aja aja fighting miss diyana!!!..
=)

Amanda Eltiqaz said...

miza & afiq: yeah~~!

Related Posts with Thumbnails