April 6, 2010

Sex = Jantina atau Seks?

Saya selalu baca blog seseorang ni [Dunia Sebelah Zara], bagi saya agak unik penulisan dia. Saya suka ^^ Tapi saya tertarik dengan 2 topik yang dia cerita psal pelajar sekolah menengah (dia cikgu sekolah menengah)

Dua topik ni saya quote dari blog dia. Untuk entry penuh u all boleh baca dari blog dia.

"Aku" dalam perbualan ialah Cikgu Zara.



Pelajar : Cikgu, saya ada adik kembar, saya boleh dapat anak kembar tak?
Aku : Kalau ada dalam baka, insyaALLAH boleh.
Pelajar : Cikgu, nak tanya.
Aku : Apa dia?
Pelajar : Kalau sperma tu hentam laju-laju, ovum pecah dua, dapat anak kembar kan?
Aku : Teorinya begitu.
Pelajar : Kalau hentam perlahan pula jadi apa cikgu?
Aku : Jadi awak.




Pelajar S : Cikgu, tengok A!
Aku : Kenapa?
Pelajar S : Dia kata gam ni macam air mani.
Aku : (tersentak dan terperanjat) Betul ke awak kata macam tu?
Pelajar A : Takde cikgu.
Pelajar S : Ya cikgu. Dia cakap tadi.
Aku : Awak pernah tengok ke benda tu? Pandainya awak!
Pelajar A : Maaf cikgu.
Aku : Kalau awak kata hingus ke, cikgu boleh terima lagi.
Pelajar A : Main-main sahaja cikgu. Maaf.


Huhu..sungguh mencabar mengajar subjek sains di sekolah menengah sekarang. Diorng memang menyahut seruan pendidikan tinggi >> "job oriented instead of exam oriented"

Nasib baik pelajar kolej tak macam ni. Walaupun ada jugak gurauan2 merepek tapi diorng lebih bijak utk menilai soalan2 mcm tu ptut cakap dengan pensyarah atau tak.

Benda2 mcam ni buat saya terfikir..mencabarnya nak didik anak saya akan datang..huhu...




4 comments:

Miss Fadhilah said...

2 namanya dgaan..=)

Amanda Eltiqaz said...

tu laa..dulu kita kecik2 tak paham pun benda2 ni kan. men hafal je. dah msuk universiti baru pandai skit..tu pun thanks to you tube.. =P

Zuraidin said...

eh lepas bertunang lain macam jer cerita topicnya .... hahahah.....

Amanda Eltiqaz said...

haha..tu citer lain en zurai..hehehehe

tak on skype eh kat sana? kita dapat pengarah baru.. Tn Hj Razali..mesti En Zurai kenal SANGAT ;)

Related Posts with Thumbnails