April 3, 2010

Durian Oh Durian!

Durian memang favourite keluarga saya. KECUALI saya...huhu

Setiap kali musim durian..hari2 kat rumah saya mesti ada seguni durian..abis satu..beli lagi satu... dan setiap kali tu jugak saya duduk jauh dari meja makan..huhu... serius saya tak tahan dengan baunya..apatah lagi nak makan. Bukan poyo..tapi ada sejarah disebalik tu...

Bukan nak citer sejarah tu, tapi nak share citer buah durian yang berbuah di batang.

Pelik kan? Tapi memang ada! Kalau sebelum ni kita terpaksa tunggu durian jatuh, tapi owner pokok durian ni cuma perlu petik je dari dahan. Menarik! Pemilik dusun ni rasanya orang indonesia. Malas nak buat research kat mana dan siapa namanya..sebab minat dengan durian nye tu je. Geram kan tgk! =P

 
Durian jenis ni orang panggil durian kura. Mungkin macam kura-kura kot =P



Mungkin sebab sangat senang nak petik (petik? haha..biasa durian gugur...aneh lak kan) pakcik ni terpaksa bersusah payah membungkus durian tu supaya orang tak ambil.


Waah...nampak sedaaap~


Dulu saya teringat lagi masa arwah atuk masih ada kat kampung, kami terpaksa tunggu sampai malam untuk tunggu durian jatuh. Bila jatuh jee..berlari2 kami adik beradik bersama sepupu2 yang lain mendapatkan durian yang jatuh sebijik tu..haha. Walaupun saya tak makan durian, tapi saya sangat mahir identify kat mana biji durian tu jatuh..so selalunya saya la yang dapat durian dulu.hehe. Masa tu siapa nak durian dari saya kena tunaikan beberapa permintaan saya =P Ala...bukan apa pun...setakat buatkan air..amikkan makanan..bukakan tv...saja suka2 je.. ^^



9 comments:

FarhanaDr said...

Alaaaaa.. Nape tak suke makan.. Try laa.. Heehee.. ;)

amandaeltiqaz said...

ada sejarah hitam dengan buah durian masa kecik..huhu..smpai skrg tak suka dgn durian.. =(

puteri cahaya. said...

same!!!.. same with u la. puteri pown xboleh mkn durian.. letaklah gamba lentok, menggiurkan bagai pown, puteri xbole.. sdgkan hidu pown, xdapat.. mmemang xboleh~

(",)

Miss Fadhilah said...

wah...dah lama xmkn durian..
sedap tau mkn..hehe

raptorarena said...

durian sgt best..tp kalau suruh beli tak pandai..saya lebih rela beli yang paket..

Amanda Eltiqaz said...

puteri: btullah..mmg tak suka bau tu..tapi terpaksa tahan..huhhu


miss fadhilah: sy pandai pilih yg sedap ^^ sbb slalu ikut ayah pilih durian masa kecik


raptor: alaa..paket tak nikmat la..kopek dari buahnya baru rasa nervous + gementar + excited.. suh je org kedai tu pilihkan..yg penting pandai bukak eh..heheh

Miss Fadhilah said...

lagi sonok kalo mcm 2..hehe

Amanda Eltiqaz said...

miss fadhilah: btul2! sy sokong!

Miss Fadhilah said...

=)

Related Posts with Thumbnails