February 11, 2009

Nyawaku Terancam

Ini peristiwa ketika di Kem Kaizen. - Leadership Camp

Pd mlm kedua di kem, slps aktiviti dgn motivator dr Smart Management. Sy dn ustaz plan nk buat sumthing utk budak2 kuyu tu suma.

Sbnrnya dr ptg tu lg sy tgk muka masing2 dh kepenatan yg amat..tak tau la btul2 ke dibuat2 sbb rasanya sy dulu pernah kena lg truk dr ini..hehe. Tp takpa, memikirkan kami bkn komando palapes, jd kami msih berhati mulia. ^^

Sy ckp dgn ustaz kita kena bg diorng ni tenaaaang je..rasa otak diorng dh tepu sejuk beku dh. Sy ingt nk bg lepas awl n suh diorng tdur je. Tp..tak booleeeeh~~ Ini kan cammp ;) So be like in a camp! Lgpn mlm tu diorng kena buat preparation utk majlis penutup n siapkan puzzle. Jd sblm mereka teruskan usaha murni tu, kami pn ingin menjalankan usaha murni kami gk...

Jd ustaz bawa budak2 ni gi pdang tar dpn stage. Lalu mereka suma berbaringan mengadap keheningan mlm.. Jam menunjukkan pukul 1130pm. Sy duduk atas stage yg dekatnya dgn kaw perbaringan tu cuma 10 langkah. Ustaz memulakn usaha yg dinamakan "penenangan rohani" atau lbh senang kata "muhasabah diri" yg tak begitu hardcore.. Tujuan kami cuma satu, nk tenangkan kepala budak2 yg sudah semakin dihempap batu.

1 jam berlalu....
Bacaan doa berkumandang..dlm gelap gelita..tgn kaki sy dh jd santapan nyamuk. tp takleh tepuk sbb takut dak2 tu trsedar lak..rosak mood. takpa, bg nyamuk isap. skali skala sedekah..hehe. mlm tu mmg sejuk...tmbh2 dh rasa huyung hayang..demam seram sejuk2. dr jauh sayup2 dgr desiran angin n bunyi semak yg semakin hampir. ustaz mkin khusyuk baca doa.. (tak perasan sedar2 sy pn trnangis gk..hukhuk...trmuhasabah diri gk nmpknya..) pedulikan bunyi semak..org tgh khusyuk ni amin doa...

azahari dtg..
ok kesat2 air mata. dia tak nmpk pn. sbb sy pn tak nmpk muka dia! hehe. time tu warna langit dh sama dgn muka dia..mmg gelap! tetiba bunyi pergerakan semak semakin hampir...hati dh makin kalut..huh.. apa ni? dugaan? takpa..muka wat tenaaaang je.. tgk azahari dh mkn cuak.. takpa..dia mmg slalu cmtu, relak2. tenangkan hati..org kem kot..biasalah mlm2 cmni, diorng wat rondaan. Tp trdetik kt hati, org ni wat rondaan tak reti nk tegur kita bebaik ke? lg nk kacau bilaukan semak tu. semak blakang stage tu mmg tinggi2!

Okay..hati dh tak tentu..selakan semak tu mkn dekat..mkin kusut! azahari dh kalut, trus loncat atas stage smbil bisik,
"Dyana...dyana..."

Sy diam.. hati dh rasa len..makhluk tuhan satu lg tu. tp bdn tak setuju sbb bdn kata knapa tak meremang pn bulu roma?

azahari: "dyana...dyana..naik atas stage cepat!" dengan nada berbisik gk (msih tak nak kacau mood budak2 tu..hehe)

sy: "shh... jgn tgk.. jgn tgk blakang..." .
tgn dh gosok2 lengan..asal ni tak rasa pape pn? asal tak seram sejuk? rasa sejuk angin adalah..huhu.. tp hati tetap kata makhluk len, tp otak kata, tak takut pn? okay....tenang2..jgn gelabah...

pastu azahari panggil bisik lg, "dyana... dyana.. cepat naik!"

sy tetap kata dgn muka tenang, "jgn tgk...biar je..." smbil mata tgk ustaz lg. pastu hati rasa tak sedap, suh azahari panggil ustaz.

bila ustaz toleh je, trus ustaz lompat atas stage n tgk blakang sy ada apa..bunyi tu mmg dh dkt sgt. rasa mcm sedepa je! sy tunggu riaksi ustaz. pastu dgn langkah laju dia turun stage tanpa ckp apa2 n jerit kt budak2 tu,

"bangun2 semua, BABI~~!!!"

sy dgr je perkataaan tu...trus meluru naik msuk dlm dewan!! sy la org pertama yg lari dulu haha~~~

rupanya kata ustaz, dia nmpk binatang tu btul2 kt semak seblh sy yg jauh nya cuma sedepa setengah tgn lelaki..hehe. so bayangkan la...sure dh dekat jugak dgn budak2 tu yg cuma 10 langkah dr stage tu! ustaz pn muka dh pucat skit aa..tp mmg respect aa dgn tindakan pantas ustaz tu.

agak2 klau tunggu azahari tu dok panggil2 dr td, dh kena terkam dgn 'En Bab' baru dia nk sebut yg bunyi tu ialah 'En Bab'..haaaih...

sy mmg takda experience dgr bunyi2 gitu. rupanya rmai menatang tu..adalah 2 3 ekor. bertempiaran budak2 lari! kesiaan diorng....baru nk dpt ketenangan dlm keheningan mlm (siap ada yg dh berdengkur pn..hehe) dh dikejutkan dgn 'kemeriahan' bunyi En Bab..

Ustaz mmg hero mlm tu, dgn tindakan pantas. Tp azahari pn heroin gk, sbb dlm gelabah2 dia tu, bunyi tapak kasut dia seret lantai stage yg berpasir tu dh menakutkan En2 Bab sekalian tu lari meninggalkan ktorng.

Rupanya en bab ni blh kacau org gk ek wlaupun kita tak kcau dia. Mmg nyawaku agak terancam mlm tu...huh...selamat........

Cuma..mmg tak sure la pulak kenapa sy tak lari wlaupun dh dgr bunyi tu dh dkt... 1. mungkin sbb tak meremang bulu roma. 2. mungkin jugak dh tenang sgt sbb dgr ustaz baca doa.. (haa..power tak power ustaz kecik tu baca doa..hehe) tp mmg tak rasa apa2 la..just trpk mungkin makhluk len, tp tak trpk lak makhluk tu 'haiwan'..hihi

Mlm tu budak2 meneruskan usaha wat puzzle beramai2. seronok tgk diorng bekerjasama wat bnda tu, sbb ms sy dulu2 kena wat, takda wat rmai2 gitu. hmm...zaman universiti tak begitu menyeronokkan..tp trpaksa seronokkan diri... Wlaupun nk gk sama2 tunggu diorng, tp seriusly mmg tak larat sgt mlm tu...kepala dh berat sesangat...nafas pn dh panas... bla mkn ubat lg rasa nk tumbang...tp best la..ilang pening skit bla amik2 gbr diorng..haha~



[gmbr pdg]
[gmbr penenangan rohani]

6 comments:

Syamim A Manaff said...

tgk lh penghulu dia sapa.
not to mention a legend.
miahaha

Farhanah@ayam"G" said...

penghulu kem tu memg sempoi
student memg gerek
tpi psl mlm kjdian tu memg x ptt tjd
or maybe "en bab" tu tpgun ngan
bdak2 kptm

Amanda Eltiqaz said...
This comment has been removed by the author.
Amanda Eltiqaz said...

eleh penghulu tu..jaga kem kecik gitu blh la..cuba bg buat dinner, tgk glabah tak glabah.. haha~

H.A.K.E.E.M said...

haha...."si comel" mmg hero!!

hampir2 maut gak la mamat yg plg dkat ngan tanduk en.bab tu. Cume die agak bernasib baik sbb en.bab tersebut lari ke semak semula dan tidak menimbulkan huru-hara di tgh2 dataran bertar tersebut...huhu

**cuba bayangkan kalo en.bab tersebut berlari di sekumpulan kawanan manusia yg cuba menghayati keheningan mlm menghadap ke langit??huhuhu

Amanda Eltiqaz said...

si comel tetap comey dgn gaya superhero..haha~

Related Posts with Thumbnails