February 4, 2009

Wak Naim Kuda Kepang #1

Sy telah ditugaskan mncari peserta untuk wat persembahan kuda kepang di satu majlis yang akan dihadiri oleh Tengku Mahkota Johor (TMJ). Suma org tau TMJ suka tradisional nya theme. So selain tarian zapin, kami cuba dpt kuda kepang.

Plg dekat sy cuba cari org kwsn sy. Kebetulan tahun lepas ada satu rumah buat majlis berkhatan secara besar-besaran (3 hari 2 mlm) di tmn sy. Salah satu event dia adalah pertunjukan kuda kepang yg mabuk2 tu! Gelabah gk tgk org2 tu menari cm tak ingt dunia. Tp itu persembahan. Skrg sy nk cari org utk TARIAN shj. (no mabuk2 okay..)

Cari punya cari, dpt no contact Wak Naim, Sg Nibong, Parit Sulong.

Hari ini sy gi umah dia dgn ayah sy. Dgn ayah? Time cuti raya cina? A’ah..sbb byk kali sy tnya alamat umah dia dgn harapan leh pegi dgn driver van kolej tp dia bkn bg alamat umah tp direction..

haa..dr bndar..kau msuk situ..pastu belok sana..pstu trus…pastu kau jumpa itu..masuk sana..jmpa!”. – 3 kali tnya direction dr arah berbeza jd arahan pn berbeza..iii~~
Err..okay..nnt sy cuba cari” – tp tahukah dia bahawa sy ni buta jln? Hoho..

So langkah kanan. Dlm perjalanan cari umah tu, sy call dia..seperti biasa dia bg direction cm atas tu aa. Okay takpa sy suh dia ckp dgn ayah sy. Bila buku bertemu ruas..jawa sama jawa..trdgr aa gelak besar wak tu..haha! klau tak serius je dia ckp dgn sy. Sy langsung tak faham apa diorng ckp..faham yg “kene..kene” – “sini sini” Lain sengih je..

Smpi kami disambut mesra. Biasa je umah dia. (lupa nk tangkap gmbr) tp dipenuhi ukiran batik dan anyaman buluh cm rekabentuk kuda kepang. Mereka ckp jawa lg. Blh la faham skit2 tp tak pndai aa nk sebut pn..ehehe. Setelah beberapa lama borak, dpt info skit2. Tp wak ni bkn sebarang wak…rupanya dia ni dh trkenal!!

Intro lg dh hebat. “Sy nk wat event utk dipersembahkan pada TMJ, wak tau kn dia minat bnda gini. Jd sy nk mnta jasa baik wak ajarkan student sy wat tarian kuda kepang ….bla bla.”

Wak Naim angguk2..cm faham. Tetiba dia muncungkn mulut. Sy toleh tgk arah gmbr yg dia tunjukkan tu. Pergh! Dia bkn je ada brgambar berjabat tgn dgn TMJ, malah PM kita, dan beberapa org besar..hoho…sungguh menarik!!


Wak Naim: “awk pn nk blaja ke? Sy dh ada org klau nk”
Sy: “Bkn sy..kami nk latih student sy blaja kuda kepang utk persembahan tu, klau mereka dh okay, mungkin sy akan jdkan ia sbg salah satu tarian dlm Kelab Kebudayaan sy. Klau blh sy pn nk blaja gk”

Dia pn cerita la. Dia biasa amik percuma je klau org kpg nk blaja. Yg berbayar pn cuma bla dia bawa anak2 buah dia wat persembahan (tupun dia tak sebut brapa bayran nya..ikut ikhlas). Sy tnya mcm mana klau nk sewa pakaian dan kuda, dia diam je, biasa nya pn org bayar dia ikut suka. Tp sblm ni ada satu group sewa baju n kuda kepang satu set dia dibayar RM150.

Dia juga ada amik 2 org budak praktikal dr UiTM Shah Alam (course Seni Halus). Mantap! Bkn calang2 org leh amik budak praktikal ni. Rupanya dia dh mula amik budak praktikal 3 tahun lepas.

Dia dh cebur bidang kuda kepang ni sejak umur 18 tahun lg. Cuma skrg takda pewaris, sbb anak2 dia takda yang minat. Ada anak lelaki yg bungsu tu tau gk skit2, tp skrg dh kerja kt JB. Dia skrg pn dh 50 thn ++.

Dia buat kuda kepang tu sendiri, bersama sorang pembantu dia. Kuda kepang dia ada size..dr kecik smpi la besar. Suma ada bayaran tertentu. Kdg bayaran ikut pemberian org gk. Tp kebanyakan hasil kerja tgn Wak Naim ni adalah atas tempahan TMJ dan hadiah kepada beberapa menteri. Sapa tgk cerita Pontianak Harum Sundal Malam? Haaa…klau nk tau sape yg buat kuda kepang Ida Nerina dan Pontianak tu..Wak Naim laa!! Terkejut sy dgr. Klau korang mesti tak percaya kn. Tp sy dh tgk suma record dan anugerah yg dia terima dr Pusat Kesenian Kraft Tangan. Suma alatan untuk buat kuda kepang tu pun dia cari sendiri, takda upah org, dari buluh smpi la alatan melukis.

Tmpt Wak Naim bkn je dikunjungi oleh org2 tempatan. Tp pelancong dr Singapore, Indonesia, pelajar Lim Kok Weng, serata Universiti di Malaysia, Astro, MIX FM, Radio Malaysia, TV3, Majalah serta suratkhabar! Dulu dia pernah handle Barongan, tp sejak tenaga pengajar barongan dh meninggal dunia, aktiviti Barongan mereka terhenti cmtu je. Ada lg barang2 yg digunakan untuk persembahan barongan tu. Baju penari2 kuda kepang pn ada disediakan. Ada 12 set sumanya, setiap set untuk 9 org. Ada sesengah baju yg dia buat lebih. Suma dia uruskan sendiri.

Wak Naim juga sediakan muzik. Bla sy tnya, music tu dlm bentuk kaset atau CD atau mcm mana? Dia kata LIVE! Dia leh sediakan org utk main klau kita nk. Tp sy tak pasti kolej ada ke sediakan petempatan utk pemain music ni selain student kita? Jd mungkin nnt kita kena record sendri la kot. Klau nk blaja pn kena gi sana, untuk lebih selesa.

Bila dgr cerita dia, dan kemahiran yang dia tunjukkan, sangat istimewa! Terima kasih banyak, Wak Naim! Sy akan cuba bawa tarian tradisional Jawa ini utk diteruskan oleh generasi akan dtg =)

Sblm pulang, kami setuju utk deal dgn dia n hntr pelajar ke sana. Dia pn suka je sbb puas dia borak dgn ayah sy dlm bahasa Jawa! Gelak2 suma, sy pn gelak la jugak wlaupun tak faham..haha~

Wak Naim ni mmg tak pandai sgt nk bercerita, tp klau tnya dia jawablah. Daaaan..disebabkan ayah sy ckp Jawa dgn dia, lg rancak la cerita tu diselang selikan dgn kisah sedara mara kpg mereka tu..hehe

P/s: Dlm borak2 tu rupanya Wak Naim ni ada pertalian sedara dgn atuk saya…hikhik..kita sedara la Wak Naim..sy bangga!!

Info tentang Wak Naim Kuda Kepang:
Nama: Naim Marjani
Alamat: 94-16, Kg Sungai Nibong, 83500 Semerah, Batu Pahat, Johor.
No Telefon: 017-7805919

7 comments:

mean machine's said...

salam....
miss...ape kte letak chatbox kat blog miss...
sng skit nk chating....hehehe

Amanda Eltiqaz said...

hehe..blh diusahakan ;)

Cikgu Jo said...

Thanks tolong paparkan produk kampung nibong.Tapi saya nak betulkan sikit. Kg sungai nibong adalah dalam kawasan Semerah bukannya Parit Sulong. Anyway thanks a lot.

Anonymous said...

hai .. sya nk tnya .. adakah Wak Naim Kuda Kepang msih hdup dan no tel tu msih dgunakan ?sbb sya nk wt research tntang kuda kpang ??

Anonymous said...

hai .. sya nk tnya .. adakah wak naim kuda kepang msih ada ? dan no tel msih dgnakan? sbb sya nk buat research tentang kda kepang .. hrap anda dpt mmbantu sya :)

Amanda Eltiqaz said...

Cikgu jo:

Terima kasih cikgu jo btulkan. Sy ingtkan sama je. Sbb sy duk tmn sri sulung, bila nk gi umah wak naim sya ikut jln kmpung blakang umah je..perasan mcm dekat tu yg ingt dia masih area prt sulung hehe.

Amanda Eltiqaz said...

Anonymous:

Blh. Setahu saya wak naim masih tgl di tmpt yg sama n no tel yg sama, awk blh email saya klau nk tahu lebih lanjut. Atau call wak naim terus pun blh. =)

Related Posts with Thumbnails