March 15, 2008

Alkisah student saya~

Sy suka jd lecturer sbb...
Untuk permulaan..sy nak cerita about my students for this semester.

Okay, b4 that..i still keep in touch with my last semester students. They are doing their practical this sem, and this sem is their last sem. So i can say, they will be graduated by the end of this sem, right after they completed their practical. I like this class because they are really like ONE team =) They have plan to have a reunion among them in april, but they asked me to join in. Agak menarik cuma tak pasti lg.. So actually yg suka bg comment kt Frienster tu dak2 kelas ni la.. (^_^)

For this semester, i have 5 classes. I teach 3 subjects: Data Communication Concept, Object Oriented Programming and Programming C++.

3 classes for DCC: *DCSN 4/1, DCSN 4/2, DIT 7
1 class for OOP: DIT 5
1 class for C++: DIT 2

Each of the classes have different attitude and behaviours.. I really need to understand each of the classes to control them. And each class need different approach. I can say, i remember every names of the student in each class. Total up = 93 students. Last semester is 105 tp sy cuma ingt less than that..but for this semester, since the number is less than 100 so sy leh ingt suma. (Senang nk panggil bla dlm kelas n snang nk detect klau ada yg tak dtg ;P)

DCSN 4/1 - 34 students
Ini dak networking, semester 4 kelas 1, age around 19 - 21. Blh kata kelas ni trkumpul nya student yg pandai2. Diorng ni takda mslh dgn attandance n bla bg quiz or exercise..mmg quite good! Bla dlm kelas, most of the time diorng akan diam n dgr.. But the problem is, this class is lack of interaction with the lecturers..bla tnya..takda respon, klau ada pn sorang dua girls yg duk kt dpn (balik2 dak2 tu..org yg sama) snyum pn senyum kambing, tak tau snyum sbb faham lecturer ajar atau sbb lawak sndri n kwn2. Bla wat fillers..diorng tak ketawa..masing2 jenis muka blur..nk ketawa pn lmbt.. huhu..quite nerd (or acted like they are good)

Lps tegur, ada gk few guys yg try untuk respon..but sungguh tak relevant dgn apa yg sdg diperkatakan..seolah2 soalan tu bkn utk tahu lbih lanjut tp sekadar nk mguji lecturer n buat2 tak tau. Tp lama2 mls dh nk wat filler utk kelas ni..sy ajar direct je..sbb diorng cm mls nk dgr iklan n yg penting bg diorng, dpt notes..abis kelas cepat..cepat balik..

Diorng ni style cm anak org berada..stylish sungguh..! Rmbut potong style actor korean, rmbut rebonding n pnjang, rmbut kaler2 merah..(bkn coklat lg..tp merah okay!) Dh byk kali lecturer len tegur, kena saman suma...tp tak mkn saman..cmtu gk. Sy mls nk saman..as long as tak ganggu study diorng dh..lgpun..lecturer len dh tegur..mmg takda effect. Nothing much to say..has brain but boring...

DCSN 4/2 - 28
Ini dak networking gak semester 4, tp kelas 2. Student kelas ni agak slow dr segi penerimaan pmbelajaran..bla bg quiz ke test ke.. klau markah 20, nk jmpa yg lebih 10 pn susah..bg diorng klau dpt 15, 14 tu dh cukup gembira. This class has really a big issue about thier attandance..huhu.. Dlm 28 org tu..yg dtg utk setiap tak penah lebih 20.. and they dont even care akan kena bar! Alasan? kelas pg, takleh bgn..klau sekali dua takpa lg..ni berpuluh2 kelas dh tak dtg.. Yg dtg pn org2 yg sma je..so for this class..sy kena slalu encourage utk dtg..appreciate yg dtg. Klau yg muka slalu tak dtg tu..diorng kata klau diorng dtg lmbt, lecturer len dh kena suh duk luar, tak bg masuk..tp sy lebih suka say, "Thanks for coming to the class today..i really appreciate that =)" Even diorng dtg 1/2 jam lmbt skali pn..i do that every week b4 mid sem exam..

Dan sy sgt hepi dgn perubahan yg diorng buat after mid sem utk kelas sy.. utk group yg slalu tak dtg tu (diorng ni klau sorang member tak dtg, satu group tak dtg - all boys) diorng dh start dtg awl, klau tak dtg diorng akan bg mc. Klau pn diorng tak dtg kelas after kelas sy, dia akan dtg juga kelas sy..huhu..trharu~ Untuk kelas ni..they love fillers~! Takleh ajar direct..nnt diorng akan ilang focus..so..kena stop2 kjp..then smbung. And utk kelas ni..sy mmg kena bawa gula2 sepaket..so klau diorng ngantuk sy bg trus..

Wlaupun begtu, sy suka gk kelas ni sbb diorng respon utk setiap prtanyaan n fillers yg sy wat..hehe.. Klau tak fhm, dirng tunjuk facial expression yg tak fhm..klau faham dirng akan kata, "Ohh...." takpun akan ulang balik apa sy kata. So i know what to stress more n less. Cmna pn..diorng ni masing2 mmg bermuka ngantuk sentiasa..tp blh la, snang nk tgk diorng snyum ikhlas.. =)

But somehow, even DCSN 4/1 and DCSN 4/2 dlm satu sem yg sama, tp diorng tak leh msuk antara satu sama len. sem 4/1 sekelas blh dikatakan agak bersatu, sbb bla bg keja...suma akan tau even dia tak dtg. Tp utk sem 4/2, diorng ni tak communicate antara satu sama len sgt..rmai yg susah utk cooperate. Dua2 kelas ni susah nk ditegur..akan majuk n buat muka.. agak bermasalah..

DIT 7 - 32
Ini dak IT, semester akhir (sblm practical sem 8), age around 20 - 26. Okay, untuk kelas ni, since suma dh besar..rmai yg sebaya n ada beberapa org yg umur lebih dewasa dr sy, jd sy takleh nk treat diorg cm sy treat dak sem 4. Diorng ni lebih matured, ada respon yg relavant, ada facial expression yg sesuai, klau tnya soalan pn..agak luas scope nya..so kena bg example yg btul2 related dgn real situation and related dgn company2 yg diorng biasa dgr (klau kelas sem 4 td, sy bg example real situation pn diorng tak fhm..so kena bg example len skit). For me, sy agak serasi dgn kelas ni and easy to teach them. Even diorng nampk penat n letih, but they still try to smile and have a very good respon to their lecturers.

Mengenai results? Ha..i am REALLY satisfied with thier results. Quizes, tests, assignments..all are tip top! first time sy dpt result quiz yg more than 20 students got full marks! kelas ni je.. lg 2 kelas tu average la. Mungkin sbb diorng ni dh besar so motivasi diorng psal study ni better than dak kecik kn. Bla bg assignment, diorng nya keja are beyond my expectation. Lgpun diorng kena pass DCC klau tak, diorng takleh gi practical. And they dont have any problems utk attandance. Klau tak dtg, msing2 pndai bg mc letter. Class ni pn like filler or ktorng panggil "iklan". so klau agak2 penat sgt otak diorng nk terima, diorng akan suh sy wat iklan. biasa max pn 5 min la. Tp bkn leh bg sebarang fillers..kena sesuai kn gk dgn situation tu..kdg teka teki, kdg cerita yg ada moral story, kdg jokes. Jokes utk diorng tak sama dgn jokes utk sem rendah.. sbb diorng ni mungkin ada dh tau jokes tu.

However, this class got a little problem psal cooperation. they have 'clicks'. (baru tau..huhu) They seems can work with each other but when it comes to handling events, group projects, they cant work together.. Group tu mesti dgn group tu je..takmo cmpur group len. Klau group tu tau..group satu lg tak tau..agak susah utk inform diorng ni. So klau ada apa2 urgent information kena bgtau setiap wakil utk setiap 'click'. Untuk kelas ni, sy tak penah tegur apa2 sgt. Cuma kdg2 klau rasa perlu tegur, biasa sy akan bg situation kelas len (konon2) and hope diorng tak ikut.

I can say, most of the time yg sy kuar jejalan dgn students adalah from this kelas. Sbb sama level kn..tp cmna pn ktorng kt luar..diorng still panggil sy 'miss'. Even student yg umur lebih dr sy, diorng still akan panggil sy 'miss'. and for girls,ada yg klau jmpa akan salam tgn..pdahal dia lg dewasa dr sy..huhu...trharu gak~~

DIT 5 - 25 students
Dak IT sem 5. age around 19-21. Sy penah ajar kelas diorng ni sem lepas. Tp sem lepas sy ajar diorng Data Structure. sem ni OOP. dua2 killer subject. Quite hard to handle them last sem. Last i really had a big problem with this class..i cant motivate them, i cant mantain their results.. Last semester they have lack of motivation. They are good, tp sbb trlalu byk keja, diorng jd sgt mlas. Cmna pn diorng kuat ngadu..pnat la miss, byk keja la miss, pening la miss. kelas ni rmai girls..and diorng ni agak mnja n ngada2 pn ada..yg lelaki pn sama gak =P. Kelas ni suka sgt dgn fillers..sbb diorng pn mudah pnat. tp still leh gelak ketawa.. kelas ni girls nya suka bergosip. Klau sy tgh tulis kt dpn tu, mcm psar borong kt blakang. bkn sy sorang je..suma lecturer yg ajar diorng pn kata gitu. byk kali gk la diorng kena mrah. Tp..ntah ek..sbb sy dh biasa dgn diorng sem lepas, jd sy biar je. lepas abis tulis..biasa sy tgk diorng n diam je..biasanya diorng akan perasan sy wat gitu, so diorng akan diam. Bla sy ngajar diorng dgr elok lak.

However, i like their motivation for this sem. Nmpk effort diorng utk study n wat keja. nmpk improvement diorng bla wat quizes and test.. Assignment pn better n reach my expectation. Klau tak faham, diorng akan dtg jumpa sy utk tnya. Plg rmai student yg dtg jmpa sy utk tnya adalah from this class. Mungkin dh serasi dgn sy agak nya.. Oh ya..diorng ni suka bg comment kt lecturer. Sy tak tau kt lecturer len, tp klau dgn sy, diorng akan tegur direct. Somehow, sy terima sbb mudah utk sy sesuaikan cara pengajaran dgn diorng. And diorng pn senang terima teguran.

Untuk programming, takleh nk ajar direct. so sgt byk exercises. most of the time diorng yg mntak sbb time sy bg exercise biasanya sy akan jln dr satu meja ke satu meja utk check n ajar personally klau diorng tak fhm. time tu la biasanya diorng akan lebih fahm sbb klau tnya kt dpn ada yg segan nk bgtau. For this class, so far takda mslh takleh cooperate. diorng ada 'click' tp click2 ni leh msuk gk antara satu sama len. so takda mslh klau sy inform sorang (cnth nk tukar kelas ke) sure satu kelas tau information tu.

Kdg2 ada gak gi mkn n lunch dgn diorng ni. Tp lum penah kuar jejalan lg la.

DIT 2 - 11 students
Haa...ni kelas ni sem 2, age around 18-19. Sgt muda so u can expect thier attitude pn SANGAT tak matured. Diorng ni sgt manja n suka memain. Untuk kelas ni student yg pndai n yg lmbt tangkap agak balance but they really help each other! Plg suka filler..smpi sy dh abis idea nk citer apa lg..huhu.. Kelas ni full of motivation and always give feedback. Sungguh pn ada yg sgt tak suka programming, but i love their effort to score in the quizes, exercises.. B4 mid sem, ada 2 3 org yg sgt tak suka dgr sy ajar, bkn tak suka sy tp tak suka programming..bla sy wat iklan, trus nmpk reaksi wjah dia brtukar gembira. 2 org ni really need full attention dr sy. setiap exercise n assignment yg sy bg..klau org len sy ajar concept dh leh buat tp utk diorng kena guna pndekatan len skit..kena bg analogy cerita yg dia suka..klau yg pempuan tu biasa sy example psal nk wat baju or kasut.. klau lelaki tu sy bg example flow wat keta.. (tak psal2 kena tau bnda2 tu..) slap skit mesti byk soalan len yg tak relevant kuar..

Ada one story yg buat sy sgt trharu yg dak2 kelas ni wat. Sy citer kendian k.

Haa..dak2 DIT ni sgt sensitif/alert dgn apa yg sy pkai..klau sy pkai baju len skit..mesti diorng knal..klau pkai tudung sama 2 kali dlm seminggu pn tau.. Klau tetiba hari tu sy tak pkai celak pn diorng dpt detect..klau sy demam diorng akan tgur..klau muka len skit mesti diorng tau.. Klau sy terasa skit pn diorng akan dpt detect.. Yg pelik nya sy tukar gelang baru pn diorng tau! Ada sorang girl yg duk meja dpn tu dia siap tau brapa byk gelang sy penah pkai utk gi kelas..huhu.. Warna fav sy pn diorng leh tau..wlaupun sy takda la pkai baju kaler sama setiap kali..ada je baju kaler2 len.. tp diorng tau sbb kata nya pencil box sy purple, purse sy purple, ada butterfly kt meja ofis purple, bekas minuman purple.. and..spec sy kaler purple....

*DCSN - Dip. in Computer System & Networking
DIT - Dip. in IT
no kt blakang tu utk semester. (E.g DIT 5 - Dip. in IT sem 5)

Inilah kisah student saya... (^_^)

@))->-- See ya~ --<-((@

7 comments:

miza said...

waaah dy~ ko adalah lecturer idaman aku! aku mmg sgt suka klu dpt lecturer cam ko. deswai klu aku amek kls, aku sedaya upaya amek kls yg lecturernye fresh grad sbb dia lbh memahami students.

konye soft skill sgt bagus. ditambah dgn pendekatan psikologi ko lagi, mmg perfect. aku sure derg akan igt apa yg ko ajar even tho slps bertahun2. maknanya derg bkn study for xm je.

tahniah la dy. aku respek sama lu, babe!

ni amek tabik spring dr aku! haip!

gajahchan said...

hehe, bila kau baca ko nyer post kali nih..aku terus teringat ngan lecturer comel kita tuh yg fresh grad gak tuh..luper dah nama dier, yg ngajar data structure n slalu gak muka blur tuh..haha~

aku suka bila dia wat muka blur..x tau la buat2 atau nak tarik perhatian..tp yg pasti, itu adalah penarik perhatian aku nak g klas walaupun tahu dia dah kawin time tuh.

janji lecturer yg bes still mengajar aku, sanggup tuh smpi awal sblm kul 8 utk g klas dier walaupun klas lain x pernah tepat jer dtg..seb baik enol pun sama gak mcm aku, suka kat lecturer tuh..haha~

maap la ek lecturer..ku luper laks nama mu tp jasa2 mu ku kenang smpi ari nih..

dirimu pernah mengajar subject Networking, Data Structu n tutorial mu yg mmg menarik perhatian kami (aku n enoll)..aku ngan enoll suka gak teka baper baju dier ada n tudung apa yg dia pakai n kadg2 tgk gak makeup dier..haha~ (ko tau tak sapa dier dy?)

lecturer lg satu aku suka walaupun garang skit ialah puan rozana. tegas tp hati yg baik utk menolong anak murid die yg lemah. sanggup panggil personal utk nasihat supaya belajar sungguh2. terharu nyer~

akhirnya, berjaya jugak aku menjadi insan berguna. (puan rozana jadi advisor aku time FYP tuh..slalu sms aku tanya update project..haha)

TQ sgt2 ek kepada semua lecturer yg pernah mengajar aku selama ini~

gajahchan said...

yosh!! aku dah tau sapa die..haha~

Nazleeni Samiha Haron

Master Science in Computer Science, University of College London
Bachelor of Technology, (Honours) Information System, Universiti Teknologi Petronas
Areas of Specialisation: Multimedia and Communication

Tel: 605-3687486
nazleeni@petronas.com.my

miza said...

apa ni gajah. siap wat research tu. wahahah...

'have brain but boring'... komen dr lecturer kpd studentnye... hurm... i wonder apa pandangan lecturer aku psl kls aku plk...

amanda eltiqaz said...

miza: aku suka gk dpt student cm kau..sure kelas aku havoc~! =D Tp mungkin UTP tak membenarkan kau jd havoc..hmm..

gajah: eh..ada ke ms nazleeni ajar data struct??? kau ni..ms aku baca komen kau yg 1st tu pnat aku pk..setau aku lecturer lelaki jek ajar.. Ms nazleeni ajar Data Comm laaa..aiyaa... Klau ms nazleeni tu aku pn admire~~~ (^_^)

Aku siap citer lg kt student aku betapa comelnya lecturer dcc ku hingga aku jd suka nk gi kelas dcc wlaupun aku tak suka langsung subject tu..hihu~~

miza said...

eh, student ko baca tak blog ko ni ha? klu derg baca sure derg sukeee...

amanda eltiqaz said...

hehe..tak kot miza..aku tak open lg blog ni kt org.. =P

Related Posts with Thumbnails