March 2, 2008

Perjalanan yang membosankan...

Ni nak cerita mengenai perjalanan smlm...

Hari sabtu smlm sy dan beberapa pensyarah beserta org2 kuat marketing dikehendaki pergi ke 2 event. Surat yg saya terima pada hari khamis lepas kelihatan sangat tak bertujuan dan tak memberi apa2 pn pd ahli2 yg pegi (kecuali org2 pemasaran la..)Mari kita tgk btul ke tak..

Kami dikehendaki pergi ke Majlis Perlancaran Perabot Ria n Karnival anjuran MARA kt Pulai dan after tu kena gi Majlis Perlancaran Program Keusahawanan anjuran MARA kt UTM, skudai... Jd pd pg sabtu tu...berkumpul la suma org...dan yg peliknya student seramai 30 org juga diwajibkan pegi... Mungkin sekadar meramaikan majlis yg tak seberapa tu..dan mungkin (kemungkinan yg mnjadi realiti akhirnya...) ada dwi purpose!

Knapa? Utk apa? saya tak pasti..sbb majlis ni xda kaitan pn dgn student IT (perabot = IT?? ), biasa bawa student utk tunjuk apa2 yg related dgn diorng.. Klau ye pun nk ajar cmna berniaga..diorng ni dak sem 1, sem 1 yg baru lepas spm..yg ada lg 3 tahun nk abis.. knapa tak suh bawa je sem akhir yg nk praktikal..sekurang2 nya leh gk diorng usha company utk bekerja...huh.. Sy pn tak tau apa tujuan ktorng kt sana sbb rasa mcm trkontang kanting takda tujuan yg btul2 blh mnjawab soalan "Sbb2 masa kami perlu dibuang ke tmpat seperti ini ialah..."

Okay, kami pegi kul 830am dr batu pahat wlaupun JANJI suma org kena ada kt kolej pkl 715am..! diulangi...715am (sungguh tak realistic masa yg di beri) Dan saya telah berada di kolej tepat kul 715am..tiba je perkarangan kolej jarum jam tick kat no 3. Agak hangin dgn org bas tu yg sepatutnya bawa student awl tp tak tiba smpi la kul 8 lebih.. Cmna pn..janji melayu kn..

Isu besar nya bila smpi kt Pulai..setelah tunggu Dato Khalid Nordin (yg akan merasmikan perlancaran tu..) dekat sejam dr waktu yg dijadualkan, dia pn berucap....bla bla bla...Yang plg saya jengkel sgt ialah bila org2 besar politik ni menggunakan acara2 mcm ni tuk berkempen..sungguh tak senonoh! Tak kisah siapa pn diorng...betapa berkuasa nya diorng...klau dh terang2 kutuk parti2 len berkempen..tak kasi kuar paper...tak kasi pergunakan tmpat awam utk berkempen...tak kasi kuar media...tp knapa diri sendiri wat cmtu? Cakap tak serupa bikin lagi nk ajak org ikut..ntahla.. Sy tau la sy tak tau apa2 psal politik..and suppose this year ialah tahun pertama mengundi..jd dh jd tanggungjawab observe sapa better kan.. Yang saya nmpk..satu pihak boom bang boom bang puji diri sendiri n dlm masa sama kutuk org len secara besar2an then satu pihak lagi..defend diri and kutuk org len gk secara senyap2 sbb tak diberi saluran dr org-org yg dikatakan "demokratik dan memberi hak sama rata kpd rakyat utk bersuara"

Yang sy tak puas hati ialah..drpd majlis tu ptut cuma utk merasmikan n en khalid nordin tu ptut amik dlm sejam je dh jd berjam2.. Perkataan "Akhir kata..sy ingin mengatakan bahawa.." adalah permulaan ucapan lain yg bertujuan berkata "undilah barisan nasional". Nak kempen gi la kempen tmpt yg khas utk berkempen...bkn majlis perlancaran.. Perut ktorng (terutama students) yg dari pg tak deberi mkn...ingtkn smpi2 dpt mkn..tp harapan.. yelah..jnji kul 715am (bila nk beli breakfastnya?) pastu kata dijemput kn..tup2 smpi kul 12 lebih msih tak abis2 berucap...sian kt budak2 ni..msing2 muka dh sgt letih. Nk berjln2 pn tak tau nk kmana..tmpt tu cuma jual2 brg kasut..handbag..perabot..rotan. Diorng ni dak sem 1 lg..nk beli apanya...diorng pn sgt bosan.. "Miss ktorng kena wat apa kt sini..? " Sy terima soalan yg sama dr diorng yg sy sndri pn tak tau jwpn nya.. Dh la ujan renyai2..kepala dh start sakit.. Ktorng ni nk belikan mknn pn tak tau tmpt. Lgpun tiba je situ ktorng dh disuruh duduk tunggu YB (biasala lmbt..)

Cmna pn..after ucapan tu,utk menghiburkn diorng..sy panggil diorng utk bergambar dgn beberapa maskot..dan mnta 2 org badut2 yg agak comey..utk membuatkn bntuk2 comey drpd belon..hehe.. At least ada gk la yg diorng buat..so diorng berkumpul kt situ jela..borak2 dgn badut..nmpk mcm seronok je.hihi. Akhirnya setelah calling2 mengenai mknn, ktorng dipanggil gk utk mkn2 kt belakang pentas..dlm kelaparan tu..suma mknn jd sgt sedap! (^_^)

After majlis tu..suma org2 mara ni dikehendaki ke UTM, skudai..utk majlis perlancaran kedua (dan juga perlancaran kempen..) sama gk berlaku...lepas perkataan "Akhir kata..." tu..dia akan start wat tujuan kedua majlis perlancaran diadakan..hehe.. Tp kt sini lg keadaan agak tidak selesa sbb hujan renyai2 tu dh mnyukarkan pergerakan..dgn takda tmpat berlindung kami trpaksa gk la berdiri dlm ujan2 tu...yg org berucap kt dlm tu yg sibuk bgtau kebaikan diaorg bg pd rakyat tak sedar ke kebajikan org2 yg kena ujan ni..dh2 la berucap..selagi tak abis ktrng tak dibenarkan balik.. =( Tp yg kelakar nya..tiap kali sy n sorang lg pensyarah cari tmpt berteduh..ktorng bkn sekadar berteduh tp trpaksa mndengar promotion2 dr pekedai yg berjual tu..agak2 abis dia berckp..ktorng gi lak shelter len..dgr lg..

Demi menghiburkan diri..dlm berhujan tu..msing2 asik buat lawak je! Sy sgt suka kwn2 kt kolej ni..diorng ni kira mcm penaik semangt dan penghibur gk..hehe... Sy, farzianna, azahari n sham, n sorang lg adibah...kira dlm down2 nk balik tu..ada gak keceriaan bersama rakan2 (^_^) Tu yg seronok bila pergi dgn diorng ni...keadaan genting cmna skali pn..akan kendur gk dgn gelak tawa diorng ni..hehe.. Student kami? ntah kemana ntah..kejap2 dtg tnya bila leh balik..pastu jln lg..pastu dtg balik tnya bila nk balik...agaknya diorng pn sama tak tau tjuan ktorng ke sana... Dtg sana..sekadar borak2..(sbnrnya kena dgr ucapan..tp mlms..sbb isinya sama..hihihi) round2 tmpt berjual herba..minyak lintah n apa2 lg barangan keluaran peniaga mara.. then last2 ktorng jmpa kdai eskem...duk lepak situ mkn eskem smpi 2 kali dlm kesejukan hujan! situ je pn yg mampu beli..hehe (Aiskrim ia sgt sedap n murah!!!)

Then, bila dh tak larat nk tunggu lg..ktorng bawa students ni gi masjid n semayang then duk kjp kt masjid smpi agak2 dh abis ucapan ktorg pn tepon bas suh amik.. Dan mmg hangin gk dgn org bas ni..asik sesat..je! Klau dh tak tau jln...tnya la..dh la nk msuk utm tu salah jln...seb baik ada aman, sy call aman n dia bg direction..tu pn kalut2 lg nk bawa.. Patut, dh tau..sendiri tak tau jln..tak biasa tmpat org...tnya la jln sementara tunggu ktorng tuu...ptut diorng tanya kt sapa2 cmna nk kuar dr utm tu.. Ini..nak kuar dr utm tu je dh 3 kali asik pusing tmpat yg sama....sesat je..ngarut tul la driver bas tu! Pastu dh tak tau jln bkn reti nk ckp kt ktorg...rupnya ada student dlm bas tu leh tunjuk jln..klau driver tu ckp awl2 tak tau kn dak tu leh tunjuk jln..ish..sngal~ Ktorng suma assume dia tahu jln..maklum la kan..nama pn driver bas..pastu tak bertnya...jd tentula tahu..aiih...

Dh lepas dr utm tu..mslh driver ni mcm gelabah aa...dh la sepanjang perjalanan tu asik berckp kt phone je..tak benti2..bkn skjap tp sgt lama okay.. Dari awl perjalanan ke jb..balik dr jb pn sama. teman kt sblh tu tak lak berckp...driver tu mcm ckp sorang2 je..huhu..sungguh menakutkan.. Mcm org mabuk je...jenis ckp stail meleret2..bkn sy sorang yg takut..suma lecturer yg ikut bas tu takut...sy mmg doa je jgn la jd apa2 kt bas ni...bawa bas pn mcm tak da arah tujuan...

Sy tiba kolej dlm keadaan yg plg mabuk + pening + letih.. Wlaupn perjalan cuma ke jb.. Apapun thanks to all lecturers yg sentiasa menghiburkan (^_^) Students pn bergembira sesama diorng wlaupun tak gembira di tempat tujuan.. Dlm sedih pasti ada gembira... =)

Moral of the story:
1- sy tak kan ikut klau driver bas tu yg bawa bas utk next2 journey..klau pn trpaksa nek..sy ptut sediakan suma medical yg mencukupi utk menangkis segala apa2 yg berlaku...
2- politik tak teruk...org politik yg teruk...kita tak blh nk kata tak mau amik kisah politik or kutuk2 politik sbb kita hidup kerana politik even dlm islam pn rasullah gunakan politik utk satukan umat islam... Jd sbg rakyat atau org bawahan...kita yg menentukan siapa berkuasa..observe..and decide... Sbb klau kita tak wat apa2 atau wat undi rosak...later jgn nk bising2 klau harga brg naik...jgn nak bising2 klau diorng buat itu ini kepada kita...sbb salah sendiri tak jlnkn tanggungjwb.. Tp klau dh pilih...haa..baru la leh bising2 utk pertahankan hak kita seperti yg dijanjikan klau pilih diorng..kan? ;)

p/s: perang poster time pilihan raya ni sgt kelakar dan best...yg ni kutuk sana...sana kutuk sini...tp yg duk tgh2 yg seronok tgk kan je..hehe.. Mungkin tmpt saya tak begitu best mcm kt kelantan terengganu...(seperti yg dibaca la...) tp ada satu pantun yg menarik perhatian sy yg ditampal pada kain rentang dpn taman perumahan saya..tergelak sendiri time baca tu. cmni bunyi nya:

beli baju kimono, tp pkai baju kertas;

kita sokong UMNO, tp undi PAS



@))->-- See ya~ --<-((@

3 comments:

gajahchan said...

giler ar pengalamana mu dy,
seram gak aku bila dgr..dgn driver bas yg saiko + ceramah yg berjela2..

tp yg pasti, aku tau sapa yg aku nak mengundi..mana2 negara sama jer ngan malaysia jer..thn nih byk gak pilihan raya : rusia, thailand, us dan lain2..

amanda eltiqaz said...

hehe...kelakar pn ada..hehe
btul2..wat decision yg sepatutnya dn doa supaya tak dirosakkan..hahahaha!

miza said...

kita sokong umno, tp undi pas... hahhaha...very witty and sarcastic. i wonder whose idea was that... hehe

Related Posts with Thumbnails